Розділ Події

Смілян таки "нагнули". Шепетівка наступна?

Автор Олександр Безпроз 23 листопада 2018, 03:27

Смілянська міська рада взяла на місто боргові зобов'язання приватного теплопостачальника ТОВ "Сміла Енергоінвест". Відповідне рішення вчора увечері було ухвалено мінімальною кількістю депутатів.

Сесійне засідання розпочалося о 15.00 і тривало кілька годин поспіль. Продавлювати рішення своєю присутністю та авторитетом зїхалося все керівництво області - новий губернатор Олександр Вельбівець, обласний прокурор Сергій Овчаренко, начальник обласного управління СБУ Олег Бойко, начальник ГУНП в області Валерій Лютий (єдиний хто займався виключно забезпеченням громадського порядку), заступники губернатора Костянтин Омаргілієв та Сергій Овчаренко, голова Смілянської районної ради Володимир Грошев (його також сватають в майбутні заступники нового губернатора). 


Реклама: Предлагаем к вашему вниманию окна ПВХ в Минске. У нас качественный профиль, выгодная растрочка, оперативная установка. Вывезем даже строительный мусор :-) Обращайтесь!


Сесію відкрив міський голова Олексій Цибко повідомивши, що на порядку денному стоять питання доленосні для міста. З 36 депутатів у залі зареєструвалося 26 обранців. Після того як досить швидко були ухвалені зміни до бюджету на довгі кілька годин розгорнулася дискусія щодо другого питання, воно ж і було основним. Обговорювали проект рішення "Про укладення договору на газопостачання з НАК "Нафтогаз України", яким фактично місто брало на себе боргові зобов'язання попереднього теплопостачальника, а це близько 86 млн. грн. 

Олександр Вельбівець запевняючи, що "не приїхав сюди нікого нагибать" посилаючись на акт ревізії департаменту фінансів міської ради зразка 2016 року заявив, що місто фактично і так визнавало спільну діяльність та борг. 

- Ви сьогодні говорите що приїхав голова адміністрації навязать вам борги, ви помиляєтеся, ну може у вашому понятті і да. Але ті борги визнані вашими посадовцями. Ось цей акт ревізії 2016 року в якому суму боргів в результаті ревізії спільної діяльності підприємств Смілатеплокомуненерго і Смілаенергоінвест одне з них комунальне ваше закріплене договорами і скріплене рішенням ради. Проведено ревізію в якій встановили факт наявності боргу у травні 2016 року 80,8 млн. грн. Визнали факт, уже не треба нічого визнавать, - заявив емоційно голова ОДА. 

На переконнаня нового голови ОДА необхідно депутатам прийняти рішення які дадуть можливість укласти угоди з НАК "Нафтогаз" та отримувати газ по пільговій ціні 7,4 грн. за куб., а не по завищеній через розбалансування як несанціонований відбір, що по факту є на сьогоднішній день. 

На заяви голови ОДА жорстко відреагував колишній заступник міського голови Станіслав Голубець. За його словами посилання губернатора на акт ревізії - це маніпулювання і "суща брехня", оскільки жодних рішень про визнання боргу міська рада не ухвалювала. А акт ревізії лише підтверджує факт боргу ТОВ Смілаенергоінвест у розмірі 80,5 млн. грн. станом на травень 2016 року. 

Апокаліптичні варіанти розвитку подій, в разі не взяття боргів на місто, описав директор департаменту ЖКГ Сергій Чередніченко. За його інформацією: 

Вартість газу за цінами НАК "Нафтогаз" до 1 січня складе 25 млн. грн. (така ціна була б в разі укладення договору і взяття боргових зобовязань) 85 млн. за весь опалювальний сезон. 

Вартість газу за цінами приватних трейдерів до 1 січня складе 40,3 млн. грн. (132 млн. весь опалювальний сезон)

Вартість газу за ціною розбалансування (несанціонованого відбору) до 1 січня складе 86,8 млн. грн. (285 млн. весь опалювальний сезон)

Під час обговорення проекту рішення виступив директор КП "Смілатеплокомуненерго" на яке мали перейти борги і заявив про відставку. 

- Мені дають доручення на підписання договорів. Я не буду їх підписувати, прошу звільнити мене з посади директора сьогоднішнім числом, - заявив Ігор Ройко. 

Проект договорів на визнання заборгованості вже готові, всього їх одинадцять. В розпорядженні редакції є проект договору, згідно з ним окрім боргу комунальне підприємство визнає і можливі штрафні санкції та нарахування. 

Кінцевий проект рішення було косметично змінено і вписано пункт про "договір місцевої гарантії на реструктуризацію заборгованості". Його і було проголосоано депутатами. 

Саме голосування відбувалося в поіменному режимі без застосування електронної системи. Зрозуміти хто і як голосував в залі не було можливості. Спочатку було оголошено результат 22 голоси "за". Вже після закриття сесії Олексієм Цибком виявилося, що "за" проголосувало 20 депутатів. Згодом були внесені правки і виявилося що "за" проголосувала мінімальна кількість депутатів - 19 осіб. 

Після голосування нам вдалося взяти коментар у міського голови, він не збирається накладати вето на таке рішення депутатів.

- Я вже зробив все що міг і активісти зробили все що могли. Але ми не відчули підтримки смілян на блок-постах, - зазначив Цибко.

kropyva.ck.ua

Останнє редагування 23 листопада 2018, 16:34

Відео

0
репостів
0
репостів