Розділ Події

Відбулось тактико-спеціальне навчання

Автор Андрій АГЄЄВ 26 травня 2012, 00:48

На 47-му арсеналі зберігання артилерійських засобів ураження Сухопутних військ Збройних Сил України, що у дислокується поблизу селища Цвітоха, Славутського району Хмельниччини, відбулося тактико-спеціальне навчання на тему: "Дії особового складу арсеналу під час ліквідації надзвичайних ситуацій. Організація взаємодії з місцевими органами державної влади та силами цивільної оборони".

 

Метою навчання було практичне відпрацювання черговими силами і засобами, штатними підрозділами, підрозділами, що виділяються згідно Плану охорони і оборони, Плану ліквідації аварійних ситуацій, заходів з локалізації, нейтралізації та ліквідації наслідків умовної надзвичайної ситуації на арсеналі. Також відбулося практичне відпрацювання питання організації взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, підрозділами МНС, МВС та СБУ, військовими частинами Хмельницького гарнізону під час виконання заходів з локалізації, нейтралізації та ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

На навчання були запрошені керівники місцевих органів виконавчої влади Хмельницької області, Славутського та Шепетівського району, міста Славута, села Цвітоха та представники МНС, МВС, СБУ Хмельницької області.

Командир частини майор Денис Пономарчук повідомив, що навчання проходили в умовах максимально наближених до бойових з моделюванням можливих загроз та розвитком подій, які постійно ускладнювались відповідними ввідними.

- На цих навчаннях ми намагались повністю відтворити сценарій однієї з надзвичайних ситуацій вдосконалити натренованість, навченість військовослужбовців арсеналу та перевірити практичний бік співпраці і взаємодії з пожежними підрозділами інших силових структур та спеціалістами цивільної оборони у випадку виникнення надзвичайної ситуації, - підкреслив майор Денис Пономарчук.

За легендою навчань зловмисники спровокували масовий мітинг місцевого населення біля КПП частини, з вимогою негайного вилучення боєприпасів з арсеналу. відволікли увагу особового складу та керівництва частини і пробратися на технічну територію з метою захопити сховище вогнепальної зброї та боєприпасів.

Для відбиття нападу умовних терористів був задіяний особовий склад варти, чергового підрозділу та протидиверсійного резерву.

Внаслідок вправних дій особового складу зловмисникам не вдалося проникнути на технічну територію. Нападники відступаючи провели диверсію на залізниці, яка проходить поряд з частиною. Вони підірвали цистерну з хімічною речовиною, виникла пожежа, яка перекинулася на лісовий масив і могла розповсюдитись в бік технічної території арсеналу.

Начальник варти повідомив начальника пожежного наряду про аварію на залізничній колії та пожежу в забороненій зоні.

Бойовий розрахунок на пожежному автомобілі прибув на місце події для виконання розвідки. Керівник гасіння пожежі викликав оперативну групу з ліквідації надзвичайних ситуацій, інженерну машину розгородження (ІМР) направлено в заборонену зону для створення протипожежної смуги.

З метою локалізації та ліквідації аварії залучалися пожежні розрахунки арсеналу, підрозділів МНС Славутського та Шепетівського районів. Пожежа розповсюджувалася і вогонь перекинувся на об’єкт зберігання боєприпасів технічної території.

Враховуючи обстановку керівник гасіння пожежі прийняв рішення щодо виклику пожежної роти в повному складі на технічну територію та про оповіщення додаткових сил і засобів.

З метою локалізації пожежі та запобігання її поширення на сусідні об’єкти на технічну територію було направлено три пожежних автомобілі та два пожежних танки. За Планом пожежної безпеки військової частини з числа особового складу відділів зберігання було виставлено пости спостереження по секторам та відсічним рубежам і викликано підрозділи МНС Славутського та Шепетівського районів, міста Нетішин, які прибувши на підсилення виконали бойове розгортання згідно карток пожежогасіння та приступили до гасіння пожежі.

В результаті розвитку пожежі з’явився потерпілий. Командир частини майор Денис Пономарчук віддав наказ начальнику медичної служби частини про надання медичної допомоги та евакуації пораненого пожежного з технічної території.

Внаслідок пожежі почали виникати поодинокі вибухи боєприпасів та надзвичайна ситуація перейшла в неконтрольовану фазу. Керівник гасіння пожежі приймає рішення на виведення особового складу пожежних підрозділів та особового складу частини у безпечний район і евакуацію, мешканців житлових будинків військового містечка, дитячого садочку, майна і техніки за межі небезпечної трикілометрової зони.

Вже коли припинилися вибухи, командир частини віддав наказ начальнику інженерної служби на проведення розвідки та виконання робіт з розмінування, особовому складу на розчистку завалів та локалізації окремих осередків пожежі.

Особовий склад інженерно-саперного відділення військової частини разом з групою розмінування Міністерства з надзвичайних ситуацій приступили до розмінування, вивезення та подальшого знищення боєприпасів, що не розірвалися.

Підбиваючи підсумки навчань командир військової частини майор Денис Пономарчук високо оцінив дії особового складу підрозділів і служб арсеналу в ході практичних дій по відбиттю групи умовного противника і гасіння та локалізації пожежі спільно з підрозділами посилення від МНС, МВС та СБУ Шепетівки, Славути і міста Нетішин. Крім того він підкреслив високу організацію в питаннях відпрацювання сигналів на повну евакуацію мешканців містечка, майна і техніки арсеналу, коли пожежа стала неконтрольованою.

Відповідаючи на запитання спостерігачів від місцевих органів самоврядування та представників мас-медіа, що підпорядкований йому арсенал не загрожує безпеці Хмельницької АЕС, оскільки боєприпасів з далеким радіусом дії у селі Цвітоха немає з 2008 року. Саме такі боєприпаси було вивезено ще у 2006 році.

За словами Дениса Пономарчука, на території арсеналу боєприпаси зберігаються у блочно-бетонних вибухостійких сховищах, захищених від вогню. Окрім того, навколо сховищ створено додатковий захист із насипів піску та щебеню заввишки у кілька метрів. Таким чином, боєприпаси надійно захищені від впливу будь-яких зовнішніх факторів.

Наразі на складах у селі Цвітоха зберігається понад 100 тисяч тонн боєприпасів наземної артилерії і стрілецької зброї. 47-й ракетно-артилерійський арсенал заплановано розформувати до кінця 2015 року. Щорічно виконуються роботи з вилучення боєприпасів та їх вивезення для утилізації. Безпосередньо на арсеналі жодних робіт з розбирання та утилізації боєприпасів не проводиться.

0
репостів
0
репостів