Розділ Події

Волонтери проваджали побратимів і заодно пікетували військомат

Автор Ірина Погребняк 05 серпня 2015, 15:46
Дев’ятнадцятеро чоловіків прибули з речами до Шепетівського військкомісаріату вранці у вівторок. Серед мобілізованих — четверо волонтерів, що регулярно возили допомогу в зону проведення антитерористичної операції.
Проводи відбулися о восьмій годині ранку, коли місцеві жителі поспішали на роботу. Байдужим не залишився жоден перехожий. Одна жінка підійшла до великого гурту родичів мобілізованих і поцікавилася, чому це такі гучні проводи. Їй пояснили, що забирають на передову тих, завдяки кому їхні діти та чоловіки отримували допомогу понад рік.

— А хто ж тепер возитиме посилки? Хто організовуватиме збір коштів на спорядження, амуніцію? — поцікавилася небайдужа шепетівчанка. Погодьтеся, питання риторичне.

Нагадаємо, що шепетівські волонтери здійснили вже 20 гуманітарних поїздок у зону АТО. Вони провели понад сто днів у найгарячіших точках Сходу. Відправили туди близько 100 тонн вантажу. Понад 3000 бійців забезпечили взуттям, одягом, іншими необхідними для життя речами. Разом із цим, жодний представник волонтерського руху не попросив статусу учасника АТО. Може, вся справа в тому, що активісти самооборони не тільки допомагали військовим, але й намагалися контролювати діяльність чиновників та посадовців?

— Вочевидь така діяльність справді не всім до вподоби. Адже, пам’ятаєте, як на одній із сесій військовому високопосадовцю виділили один гектар землі в межах міста? Самооборонівців це обурило, тож запропонували розділити по 2000 квадратних метрів між п’ятьма учасниками АТО. Рішення міськради, звісно, ніхто не відмінив, а за місяць, 11 червня, до штабу самооборони представник військкомату приніс 45 повісток волонтерам, — каже газеті «День за днем» Валентина Прохорчук. Жінка є депутатом міської ради й активістом ГО ВП «Хмельниччина. Самооборона та контроль».

До речі, одне із цих «запрошень» прийшло на ім’я жінки підприємця Ірини Сидоренко. Волонтери припускають, що такий дивний збіг обставин може бути помстою. А ще подейкують, що листи з військкомату прийшли відповідно до списку волонтерів, які мали увійти до громадянського підрозділу територіальної оборони на випадок війни.

— Напевно, машинально виписували, — так представник військкомату пояснив, чому це адресаткою однієї з повісток стала жінка.

Втім, у вівторок ніхто з означених волонтерів не відмовився від виконання військового обов’язку. Нагадаємо, що під час першої хвилі мобілізації було призвано 10 членів активістів громадської організації. Ті чоловіки наразі вже демобілізувалися. Семеро з них наразі несуть службу в добровольчих батальйонах і ЗСУ. Шоста хвиля часткової мобілізації завершується 17 серпня. За період її проведення місцевий військкомісаріат мобілізував понад сто осіб, серед яких є жінка-доброволець.
День за днем
0
репостів
0
репостів