Адаптація першокурсників до студентського життя

Автор 26 вересня 2013, 22:20
Працівниками Шепетівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 25 вересня 2013 року в Шепетівському бухгалтерському технікумі ПДАТУ було проведено лекцію-диспут на тему «Адаптація першокурсників до студентського життя».
Під час лекції було розглянуто форми адаптації студентів-першокурсників до умов ВУЗу:

1.Адаптація формальна, що стосується пізнавально-інформаційного пристосування студентів до нового оточення, до структури вищої школи, до змісту навчання в ній, її вимог, до своїх обов’язків;

2.Соціально-психологічна адаптація – пристосування індивіда до групи, взаєминам з нею, вироблення власного стилю поведінки;

3.Дидактична адаптація, що стосується підготовки студентів до нових форм і методів навчальної роботи у вищій школі.

Більшість студентів, які вступили на перший курс стикаються з низкою проблем, серед яких перше місце посідає проблема психологічної адаптації, адже особливістю студентської групи першого курсу у тому, що це ще не сформований колектив, у ньому немає встановлених правил і норм поведінки, закріплених позицій. Під час лекції-диспуту було наголошено про причини виникнення конфліктів і протиріч, а також про шляхи їх вирішення. Також особливе місце в структурі лекції займало обговорення шкідливо впливу алкоголю, наркотиків на здоров’я та психіку людини та на становлення її майбутнього.

Отже, здатність до адаптації визначає здатність до подолання різних перешкод у пошуку власного місця у життєвому просторі, що є вирішальним чинником успішного розвитку молодої людини.

Маємо надію, що дана лекція допоможе багатьом студентам швидше освоїтись у ще незвичному для них середовищі, звикнути до навчального процесу, а також запобігти багатьом проблемам.
0
репостів
0
репостів