У міському ЦЕНТУМ проводився майстер-клас із писанкарства

Автор ЦЕНТУМ 28 березня 2017, 15:28
24 березня в Шепетівському міському ЦЕНТУМ проводився майстер-клас із писанкарства. Учні та вчителі шкіл міста мали змогу дізнатись про "секрети", прикмети традиційного розпису писанок. 

Зокрема, висвітлювались такі прикмети при написанні писанки: 
- писанка пишеться від початку до кінця не підводячись, не вставаючи із місця; 
- якщо писати писанку з поганими емоціями, то вона швидко зіпсується, або розіб’ється; 
- коли пишеться писанка «40 клинців», на кожен клинець загадується бажання; 
- якщо хочете комусь здоров’я, напишіть на яйці символи дуба та сонця і подаруйте цю писанку цій людині; 
- якщо закохані обміняються власноруч написаними писанками, то їхнє подружжя буде щасливим; 
- для кращого врожаю потрібно написати на писанці символи землі, сонця, зерна, дощу і закопати на городі. 

Такаж наголошувалось на важливій функції писанки - оберіг, а саме, символами миру та добробуту є голуб, зерно, сонце, Берегиня, дуб. 

Немаловажливим є і колір писанки: жовтий – до врожаю, щастя; червоний символізує любов, добро, надію; зелений – весну, молодість; блакитний – здоров’я, силу; коричневий – життєдайну силу землі, плодючість; чорний – нескінченність життя, таємничість. 

Націннішим у даному майстер-класі було висвітлення порад, "секретів" щодо написання традиційної української писанки. 
1. Підготування яйця до малювання 
Яйце повинно мати міцну шкаралупку, гарну форму і бути без тріщин. Традиційна писанка пишиться на сирому, повному яйці. Також варто обрати яйце із світлим забарвленням шкарлупки, щоб отримати контрасне, чітке зображення візерунків на його поверхні. 
2. Розмітка поверхні яйця 
Яйце потрібно взяти в ліву руку, а олівець в праву та прикласти до яйця олівець і мізинець правої руки. А далі почати обертати яйце навколо осі (мізинного пальця). Олівець буде залишати слід. Таким чином Ви завжди доведете лінію до місця, з якого починали. Що швидше обертатимете яйцем, то рівнішою буде лінія. 
Виготовляючи писанку пам’ятайте, що важливо відтворювати, копіювати символи, які передаються нам з покоління в покоління. 
3. Нанесення воскового рисунку 
Важливо використовувати декілька писачків із різним діаметром отвору, що пришвидшить виготовлення охайної, деталізованої писанки. 
У писачок потрібно покласти маленький шматок воску і нагрівати його на полум’ї свічки декілька секунд. Добре розігрітий віск дає рівну гладеньку лінію. 
Не можна писати по яйці у якого поверхня волога, бо віск не пристане. 
4. Фарбування 
Фарбується яйце від світліших кольорів до темніших. Перед першою фарбою яйце слід обробити в оцтовому розчині. Яйце занурюють у розчин і витримують в ньому декілька секунд. Це потрібно для того, щоб фарба краще замальовувала поверхню яйця. Після цього можна занурювати у першу фарбу, і тримати його в ній доти, доки не стане гарного насиченого кольору. 
Виймати яйце з фарби необхідно із допомогою захисних рукавичок (гумових, цалофанових), щоб не пошкодити, не подряпати поверхню шкарлупки. Потім злегка промокнути м’якою ганчіркою чи паперовою серветкою та дати добре висохнути. В жодному разі не треба терти яйце, бо зітреця фарба. 
5. Зняття воску (вмивання писанки) 
Після того, як Ви замалювали яйце в останню барву, яка є тлом, з писанки потрібно зняти віск. Знімають віск над полум’ям свічки. Але повну писанку (з сирим яйцем) необхідно прогріти в духовці 10— 15 хв. при температурі 80-100° С, щоб яйце було тепле і віск злегка розплавився і витерти ганчіркою. Таке прогрівання потрібне для того, щоб яйце не псувалося і довго зберігалося. 

І головне пам’ятайте – кожна писанка по-особливому гарна. Але якщо Ви хочете кращого результату – потрібно більше старатись та багато працювати!

Кожна нація , кожен народ , навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Давайте разом збережемо традиції рідної країни!
Останнє редагування 28 березня 2017, 15:38
0
репостів
0
репостів