Шепетівчани долучилися до написання радіодиктанту національної єдності

Автор 12 листопада 2016, 23:59
9 листопада в Україні відзначається  День української писемності та мови. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця. З цієї нагоди в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста, а також державних установах пройшла ціла низка цікавих заходів з метою піднесення престижу української мови, виховання пошани до писемності та культури.
У всіх вікових групах ДНЗ міста відбулися тематичні заняття «Мова нашого народу», мовні ігри, цикл пізнавальних бесід «Писемність і книга». З нагоди свята вихователі й дітлахи були одягнені у вишиванки. Для батьків роздані поради «Говорімо українською, а не на українській».

Перший урок у всіх класах ЗНЗ міста розпочався з інформування про передумови виникнення свята, діяли волонтерські групи «Шануймо рідну мову». Кожен зміг заглибитись в історію свого народу, збагнути роль мови в утвердженні української державності, висловити любов та повагу до рідного слова. Учні початкової ланки розгадували кросворди, ребуси, загадки, запам’ятовували крилаті вислови про мову. Школярі брали активну участь у підготовці тематичних виставок, проведенні бібліотечних уроків, виставок-інсталяцій «Знай, люби, бережи», віртуальних мандрівок до Київської Русі, звідки і бере початок мова, література, культура нашого народу. Протягом дня на уроках та перервах як для учнів, так і для вчителів проходили хвилинки культури мовлення та рубрики «Говори правильно». Усі охочі брали участь у вікторинах "Слово до слова - складається мова", «О слово рідне, хто без тебе я?», ігрових проектах «Філологічна еврика», мовних турнірах «Пиши грамотно», годинах духовного розвитку «Мова в нас єдина…»

Об 11.30 учні разом зі своїми педагогами долучилися до написання Шістнадцятого Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. 

До написання диктанту долучилися також представники органів влади Шепетівського району: перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Янушевський, заступник голови адміністрації Наталія Собчук, помічник народного депутата Романа Мацоли – Ірина Топчій, депутати районної ради Олександр Чмир, Сергій Пономарьов, В’ячеслав Сміховський, працівники структурних підрозділів Шепетівської райдержадміністрації, установ та організацій району. Провели захід у Судилківській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Як заведено, радіокомпанія України спеціально замовляє текст, який раніше ніхто ніде не читав. Цього року громадяни писали диктант на тему історії України - про Київську Русь та добу козацтва. Назва тексту – «Україна на зламі тисячоліть».

У цей же день стартувало урочисте відкриття Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, що проходить під гаслом "Об'єднаймося же, брати мої!", присвяченого 100-річчю утворення УЦР та проголошення УНР.

Усіх знавців рідної мови об'єднав І етап ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, переможці якого братимуть участь у ІІ(міському) етапі Конкурсу 24 листопада 2016 року.
0
репостів
0
репостів