У ЦЕНТУМі провели майстер-клас із виготовлення "Травомотанки"

Автор 01 листопада 2016, 00:59
 Під час осінніх канікул учні  міських та районих шкіл мали змогу відвідати майстер-класи та виховні заходи в Шепетівському міському ЦЕНТУМ. Так 24 жовтня проводився майстер-клас з виготовлення  ляльки з трави - «травомотанки».
Організатори мали на меті ознайомити з видами іграшок та їхніми функціональними особливостями, вчити сприймати народну іграшку як витвір мистецтва, що сприяє її духовному збагаченню, розвивати художнє мислення та фантазію, естетичний смак, ознайомити  з технологією підготовки трави до плетіння та виготовлення травомотанки;виховувати художній і естетичний смак, інтерес до вивчення і збереження історичної та  культурної спадщини українського народу,  поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей.

Для цього використовувались  зразки «травомотанок», висушена трава , ножиці , різнокольорові нитки.

Під час проведення майстер-класу учні мали змогу ознайомитись з особливостями виготовлення травомотанок, а також  виготовити з трави обереги «нерозлучники». Цей хатній оберіг українці виготовляли на знак злагоди та розуміння в родині.

Оберіг - своєрідний народний символ українського народу, відгомін цілющої сили землі, рідного краю та материнської турботи. Вважається, що обереги дарують родині благополуччя, любов і щастя, який має властивості оберігати людину від ворогів. Оберіг має різну форму, форма теж несе магічне смислове значення. Виготовляли оберег у вигляді ляльки, сонечка, віника, віночка. Весільний ляльки були універсальним знаком, який містив у собі значну кількість різноманітних символів - від кохання та шлюбу до оберегів від поганого ока.

«Нерозлучники» - більше весільний оберіг, але діти часто виготовляють його для в подарунок для своїх родин, для того ,щоб в їхніх родинах панувала любов та злагода між батьками. «Нерозлучників» також можна виготовляти на знак міцної дружби. Та злагоди між друзями.

У наших домівках сьогодні дуже багато всього неприродного, синтетичного: посуд, одяг, меблі, килими. Такі речі не можуть нас захистити, стати оберегами. Справжні обереги ті, що створені з дерева, глини, рослин. Оберегом, який захистить нас і поліпшить настрій, може бути звичайний кетяг калини в глиняному глечику, засушені колоски жита, які ми принесли з прогулянки до поля й багато чого іншого. Природа збагачує та захищає людину. Колись навіть саму згадку про обереги, про їхні вплив нашу життя називали забобонами й висміювали. Та останнім часом  в побут народу знову повертаються традиції, котрі складалися віками. З сивої давнини прийшов до нас звичай прикрашати оселі оберегами. Найчастіше їх виготовляють із природних компонентів, що символізують для людини здоров’я, затишок в родині, любов, щастя й передаються від матері до доньки такі національні обереги.
0
репостів
0
репостів