Шепетівчанки взяли участь у школі «Агенти змін»

Автор Людмила Копко 07 червня 2016, 01:24
З 16 по 21 травня Міжнародний центр дитячої наукової творчості MANLAB.CAMP став креативною локацією для навчальних стартапів молодих волонтерів і патріотів. Тут Мала академія наук спільно з БФ «Діти надії і любові», молодіжною ініціативою «Серце в долоньках» і Центром політичних студій та аналітики «Ейдос» організували другий етап Школи громадянської і волонтерської участі та патріотичного виховання «Агенти змін» для учнів 8–10-х класів з усієї України.
У 2015 році, пройшовши відбір, учасницею стала Войтюк Анна. А вже у 2016 році учасниками були Каріна Троц та Лавренюк Наталія, які разом з представницею Старокостянтинова представляли Хмельницьку область.

Впродовж тижня молодь навчалася, як правильно створювати, презентувати і просувати свої волонтерські проекти та ідеї. Цьогорічна школа була присвячена мистецтву змін і громадянському суспільству, де приділялася увага презентаціям дитячих проектів.

У школі розглядали трисекторну модель, за якою взаємодіють держава, бізнес і громадські організації, обговорювали тему місцевих, власних, державних фінансів, як створюється бізнес, яка його роль у суспільстві, і, звісно, тему волонтерства – яку роль воно відіграє у житті суспільства і людини.

Кожна дитина придумувала певну ідею за обраною проблематикою, яку б хотіла вирішити у своєму регіоні або місті. За час школи учням ці проекти допомагали удосконалити і розповідали, як втілювати ідеї з тими можливостями, які є.

Ішлося також про тайм-менеджмент, навички ефективної презентації, а наприкінці школи хлопці й дівчата отримали чудову нагоду використати ці знання і вже на практиці зрозуміти, як нові вміння працюють у житті, адже свої вже допрацьовані й удосконалені проекти презентували публічно перед журі і своїми колегами – іншими учасниками школи «Агенти змін». Учні отримували призові місця як за глядацькими симпатіями, так і від експертної ради. Глядацьке голосування було фінансовим: кожен з учасників школи мав по 10 гривень дрібними грошима і міг проголосувати за ті проекти, які сподобалися, тією кількістю грошей, яку вважав доцільною. Експертне журі оцінювало проекти не за вподобанням, а за конкретними вимогами, які важливі для волонтерської роботи, і голосувало теж фінансово. Членами журі були тренери, організатори, які працювали над самою програмою, ті, хто допомагав учням створювати ідеї.

Кожен, хто отримав фінансову підтримку своїх презентацій, зміг залучити кошти на реалізацію, зобов’язаний дотриматися обіцяного, виконати те, що стверджував, і обов’язково має написати фінансовий звіт.

Юні шепетівчанки поділились своїми враженнями:
За декілька днів у Школі було все: і щастя, і сльози, і перемоги, і невдачі. Разом учасники святкували День вишиванки та дні народження, разом грали ігри, ділилися ідеями та допомагали одне одному. За надзвичайно короткий термін учасники потоваришували і не хотіли повертатися додому. В останній день школи під час від’їзду на очах у багатьох блищали сльози. Все тут було привабливо: школа, тренери, нові друзі і знання. Однак радість і розуміння гарного майбутнього перемагало: попереду на молодих громадян молодої держави чекають цікаві випробування власних проектів і переможні позиції активного життя.
За час школи учні прослухали лекції «Публічні фінанси. Взаємодія з державою», «Бізнес і його роль в суспільстві. Практичні кроки від А до Я», «Особисті фінанси. Як управляти грошима», «Pоль волонтерства у розвитку країни та особистості», відвідали заняття з арт-терапії «Моє місце у світі», а також щодня могли завітати на територію творчості, де відбувався перегляд кіно.

Проведення наступної школи заплановано орієнтовно на жовтень 2016 року, де учасники будуть презентувати свої вже реалізовані проекти і підсумовуватимуть результати, яких вдалося досягнути.
0
репостів
0
репостів