У Шепетівській РДА радились щодо впровадження реформи системи охорони здоров’я

Автор 16 квітня 2018, 16:34

Сьогодні перший заступник голови районної державної адміністрації Сергій Пономарьов провів щотижневу робочу нараду з начальниками управлінь, відділів райдержадміністрації, керівниками окремих установ та організацій району, на якій було проаналізовано роботу КЗ «Шепетівський центр ПМСД» щодо впровадження реформи системи охорони здоров’я.

Зокрема, у своїй доповіді головний лікар ПМСД Андрій Нечипорук наголосив, що на Шепетівщині розпочалась приписна кампанія пацієнтів.

«3 квітня, у системі e-Health був зареєстрований Комунальний заклад «Шепетівський Центр первинної медико-санітарної допомоги», лікарі «первинки» міста і району підписують декларації зі своїми пацієнтами.
Реформування медичного закладу у підприємство з надання медичних послуг змінить процес фінансування установи. До цього часу ми отримували медичну субвенцію. Тепер же створена Національна служба здоров’я України (далі – НСЗУ), яка фактично виконує роль державного страхового агента. Вона платить медичній установі за кожного пацієнта, який підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, якого обрав самостійно.

НСЗУ сплачуватиме 370 гривень за людину на рік, тоді як раніше ця сума була менше 200 гривень. Значно більше лікарям платитимуть за дітей віком до 5 років та пенсіонерів, старших 65 років. Простіше кажучи, віднині зарплата медика залежатиме від кількості людей, яких він обслуговує, якості надання медичної допомоги та категорії пацієнтів.

Послуги, які надавалися Центром до цього часу і тепер, – нічим не відрізняються. Просто тепер пацієнти мають право обирати, у якого лікаря вони хочуть перебувати на обліку. Адже ми й до цього робили той же загальний аналіз сечі, крові, встановлювали рівень глюкози у крові, вимірювали артеріальний тиск, робили електрокардіограму тощо. 

А ще з наведеного списку працівникам «первинки» пропонують здійснювати загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою та робити швидкі тести на вагітність, тропоніни, визначати ознаки овуляції, ВІЛ та вірусні гепатити. На даний час вивчається питання проведення даних досліджень згідно відповідного договору у лабораторії ЦРЛ.

Терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігатимуть за станом здоров’я пацієнтів, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні (під час вагітності) стани.
Вони вестимуть пацієнтів із хронічними захворюваннями. За необхідності лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної медичної допомоги – отоларинголога, ендокринолога, хірурга тощо. А також він зможе консультуватися з фахівцями щодо лікування того чи іншого пацієнта.

Первинна медична допомога надається під час особистого прийому пацієнта за місцем, де приймає лікар. Втім, він може погодитись приїхати чи піти до хворого додому за вказаною адресою. Таким чином, ми хочемо розвіяти неправдиві чутки щодо відсутності послуги «виклик лікаря додому». Попередньо лікар і пацієнт телефонуватимуть один одному, щоб визначити необхідність візиту додому, а не через реєстратуру.

Насамперед варто зазначити, що сімейний лікар може укласти 1800 договорів з кожним з пацієнтів, терапевт — 2 тисячі, а педіатр — 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах.

У нашому Центрі є 37 фахівців з багаторічним досвідом роботи, з якими можна укласти декларацію. 
Безперечно, професійних лікарських кадрів нині бракує. Тому ми запрошуємо на роботу молодих фахівців з вищою медичною освітою, з свого боку гарантуємо високий рівень заробітної плати та своєчасну її виплату, житло для лікаря та відповідні умови для роботи.

Договір є безстроковим. Якщо пацієнт підписав декларацію з сімейним лікарем і йому не сподобався так званий надавач послуг, то він без проблем може прийти на прийом до іншого фахівця. На місці ж підписується нова декларація, а попередня – анульовується.

Офіційно з 10 квітня пацієнт, який приходить на прийом до сімейного лікаря, уже може підписати з ним договір. Поки його оглядатиме терапевт або ж педіатр, медична сестра внесе дані пацієнта до електронної системи охорони здоров’я. Для цього знадобиться наявність паспорта громадянина України та його ідентифікаційний код. Якщо ж пацієнт не досяг 14-річного віку, то батьки зобов’язані принести свідоцтво про народження дитини. При собі також необхідно мати мобільний телефон, на який надійде смс-повідомлення з кодом. Для всієї сім’ї можливо використати один мобільний телефон.

Нині у реєстратурі Шепетівської ЦРЛ знаходиться список лікарів, з якого пересічний мешканець може обрати «свого» лікаря. Всі вони досвідчені спеціалісти, мають вищі або перші кваліфікаційні категорії, значний стаж роботи та відзнаки різних рівнів:

Макарчук Л.В., сімейний лікар, завідувач амбулаторією, в.о. заступника головного лікаря; 
Гнатюк Л.Б., лікар педіатр, заступник головного лікаря;
Ковальчук Т.В., заступник головного лікаря;
Платаш Т.В., сімейний лікар, заступник головного лікаря( на даний час в декретній відпустці)
Гунько О.В, сімейний лікар, заступник головного лікаря ( на даний час в декретній відпустці)
Орехова Л.І,, сімейний лікар;
Гладун Ю.М., лікар педіатр;
Малафей В.В., сімейний лікар, завідувач амбулаторією ЗПСМ;
Іванчук І.М., сімейний лікар;
Березовська О.Є., лікар педіатр;
Денисюк Р.Я,, лікар педіатр;
Дзюм В.С., сімейний лікар;завідувач амбулаторією ЗПСМ;
Голодюк В.С., сімейний лікар;
Фролова Р.Г., лікар педіатр;
Корнатовська Ю.В., лікар педіатр;
Гоненко Г.В., сімейний лікар;завідувач амбулаторією ЗПСМ;
Остапчук Л.М., сімейний лікар;
Маєвська С.В., лікар педіатр;
Нижня О.Л., лікар педіатр;
Мельник Т.В., сімейний лікар, завідувач амбулаторією ЗПСМ;
Максимов В.П., сімейний лікар;
Котенко М.М., лікар педіатр.
Нечипорук Н.В., лікар педіатр.
Рачук Н.М., сімейний лікар.
В сільських амбулаторіях приймають:
Вознюк М.П., сімейний лікар,завідувач Судилківською амбулаторією ЗПСМ;
Моргун Т.І., лікар педіатр Судилківської ЗПСМ; 
Крутіков А.С., сімейний лікар, завідувач Корчицькою амбулаторією ЗПСМ;
Паламарчук О.П., сімейний лікар, завідувач Хролинською амбулаторією ЗПСМ;
Платаш Т.І., сімейний лікар, завідувач Михайлючською амбулаторією ЗПСМ;
Платаш В.І., сімейний лікар Михайлючської амбулаторії ЗПСМ;
Заїка О.В., сімейний лікар, завідувач Плесенською амбулаторією ЗПСМ;
Буковецький І.М., сімейний лікар, завідувач Городищенської амбулаторією ЗПСМ;
Клімчук Віктор Васильович, сімейний лікар, завідувач Ленківецькою амбулаторією ЗПСМ;
Хацаюк О.В., сімейний лікар, завідувач Грицівською амбулаторією ЗПСМ;
Поліщук І.Л., сімейний лікар Грицівської амбулаторії ЗПСМ;
Нечипоренко М.Г., лікар педіатр Грицівської амбулаторії ЗПСМ;
Сидорчук В.С, сімейний лікар Грицівської амбулаторії ЗПСМ.
Зазначимо, що дітей також може обслуговувати сімейний лікар.

Загалом, так званий перехідний період медичної реформи триватиме до 2019 року. Важливо знати, що до того часу пацієнти ще зможуть лікуватися як за старою, так і за новою системами. З 2019 року пацієнти, які принципово не заключили декларації, зберігають право на безкоштовне медичне обслуговування лише при невідкладних станах через виклики бригад швидкої допомоги. Тому, варто поспішати зареєструватись, щоб встигнути скористуватись правом на безкоштовне медичне обслуговування.

Наші лікарі Вас чекають, шановні земляки!» --- підсумував головний лікар КЗ «Шепетівський Центр ПМСД» Андрій Нечипорук.

Останнє редагування 26 липня 2019, 15:51
0
репостів
0
репостів