Розділ Культура

Дні Європи в Шепетівці

Автор Анна Сердюк 15 травня 2015, 20:40
Весна буйним квітом прикрасила землю, зачарувала пташиним співом, наповнила п’янким ароматом повітря. В такі чудові дні вся Україна відзначає Дні Європи, які з 2003 року відмічаються щорічно в третю суботу травня. Це свято було затверджене Указом президента Леоніда Кучми з урахуванням стратегічного курсу України на зближення з країнами Європейського Союзу з подальшим вступом до ЄС.

За рішенням саміту лідерів ЄС у Мілані сучасна Європа святкує свій День Європи 9 травня з 1985 року. Цей день для неї став символом, який разом з єдиною валютою, прапором і гімном ідентифікує політичну єдність Європейського Союзу, святом, що зближує всі європейські народи. 

15 травня у Шепетівці відбувся регіональний фестиваль «Європейська феєрія», що уже всьоме традиційно проходив на площі музею М. Островського в рамках святкування Днів Європи в Україні. Мета заходу - ознайомити учасників з різноманіттям національних культур, мов, традицій країн Європи та національних меншин України, інтеграцією України в Європейську спільноту. Організатор фестивалю - обласний літературно-меморіальний музей М. Островського. Свято відбулося за сприяння управління культури, національності та релігій Хмельницької ОДА, в співпраці з міським управлінням освіти, міським будинком культури, за підтримки міського та районного управлінь культури.

Свято традиційно відкрила директор музею М. Островського Тетяна Грищук. Культуру Польщі представили члени Шепетівського осередку спілки поляків України, керівник Валентина Пасічник. Учні шкіл - виставку дитячих малюнків « Україна - європейська країна, українці – європейська нація», виставку фото-робіт «Євро-фото», виставку шкільної тематичної газети «Інтеграція України в європейську спільноту». Центральна районна бібліотека ім.. М. Коцюбинського підготувала інформаційний павільйон «ЄС - Україна», де всі охочі мали змогу ознайомитись з друкованими інформаційними виданнями (листівки, буклети, тощо) щодо Європейського Союзу та євро інтеграційної політики України. Центр дитячої та юнацької творчості презентував роботи вихованців, куратор - Олена Колотова. Свої роботи представила студія «Сонце в долонях», керівник та майстриня Дарина Дячук. На свято завітали гості з Голландії, які привітали учасників заходу. Особливе захоплення дітлахів викликала майстерня «Body Art» та малюнок на асфальті «Я в Європі».

Родзинкою свята, як завжди був святковий концерт «Європейська феєрія», де учні шкіл та творчі колективи нашого міста та району представили культуру країн Європи. 

Для України святкування Днів Європи є особливим святом, бо саме в ці дні українці мають нагоду разом з іншими європейськими народами продемонструвати свою єдність в утвердженні спільних європейських цінностей.
0
репостів
0
репостів