Розділ Культура

Свято–виставка з писанкарства

Автор 30 квітня 2013, 16:54

Сьогодні мистецтво розпису писанки є одним із найцікавіших явищ української культури, а застосування цього виду декоративно-прикладного мистецтва в педагогічному процесі сприяє вихованню в дітей поваги до культурної спадщини своєї країни, формуванні естетичних смаків, національної свідомості, високих духовних якостей. Яскравим свідченням цього є не лише роботи знаних українських майстрів, а й писаночки, розписані учнями шкіл, які, вивчаючи символіку й техніку писанкового розпису, зберігають цю давню українську традицію. Творчі роботи саме юних майстрів писанкарства й представлено на міському святі-виставці «Подільська писанка», яке розпочало свою роботу 12 квітня 2013 року.

Окрім писанок, на виставці представлені також вишивки, творчі роботи на великодню тематику, виконані з природних матеріалів, тканини, паперу, бісеру тощо. Усі учасники вклали маленьку частинку своєї душі у виготовлені ними роботи, тому й виставка вийшла радісна, світла, урочиста. Особливо слід відмітити роботи учнів НВК №1, НВК №7, ЗОШ №6, ЦЕНТУМ, ЦДЮТ. Одночасно в ЦЕНТУМ проходить міська творча виставка родинних композицій «Згадаємо традиції», яка організована в рамках співпраці закладу з відділом у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Шепетівської міської ради та має на меті залучення вихованців та їх родин до колективної творчої діяльності, згуртування родини для відродження традицій українського народу. Цьогоріч на виставці представили сої роботи понад двадцять родин. Серед них слід відзначити творчі роботи родини Нємцевих (ЦЕНТУМ), родини Радченків (НВК №1), родини Гайдайчуків (спеціалізована школа-інтернат), родини Щук (НВК №3), родини Прокоп’юків (ЗОШ №1) та інших.

Діючу виставку із задоволенням відвідують учні шкіл міста, дізнаються про зміст закодованих символів, регіональні особливості писанкового розпису, знайомляться з нетрадиційними техніками оздоблення писанок, виготовлення великодніх композицій. Сподіваємося, що в майбутньому «майстри писанкового розпису» ще не раз потішать нас своїми писанками, в які вкладуть усю майстерність та натхнення.

0
репостів
0
репостів