Розділ Культура

Представниця музею М. Островського у Німеччині вивчала тему геноциду євреїв Європи

Автор 11 червня 2018, 16:13

Обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського завжди намагається бути в курсі останніх профільних новин та нових методів роботи. До того ж, музей працює з непростою історією ХХ століття, показуючи на прикладі автора роману «Як гартувалась сталь», яким чином радянська тоталітарна система перемелювала долі людей: когось відправляла у вічність, а когось – піднімала на п’єдестал.

В рамках такого підходу до роботи, а також із метою здобуття нового досвіду, проведення порівняння двох режимів – тоталітарного та нацистського, музейниця Інна Слєсаренко разом із 11-ма фахівцями з Києва, Запоріжжя, Білої Церкви, Ужгорода, Одеси, Нікополя, Львова, Харкова взяла участь у семінарі «Геноцид євреїв Європи і поводження з минулим на прикладі культури пам’яті в Берліні» для музейних працівників України, який проходив з 27 травня по 1 червня у Німеччині. 

Семінар включав в себе відвідання музеїв та історичних місць Берліна, лекції та воркшопи, спілкування в групах, де проходили дискусії на основі документів та музейних експозицій періоду нацизму. 

Учасники семінару відвідали меморіальний комплекс «Заксенхаузен», «Будинок Ванзейської конференції», офіс фонду «Пам’ятник убитим євреям Європи», де було представлено проект «Захистити пам’ять», документальний центр «Топографія терору», Стару Національну Галерею, місця пам’яті, пам’ятники різним категоріям жертв, прослухали ряд лекцій та екскурсій. 

Лектори доктор Рут Пройсе, Тетяна Маникіна, Божена Козакевич, Іван Кульнєв, Олександр Клиймук, Анна Леус, Себастіан Герхард аналізували процес становлення нацистської диктатури, злочини нацистів, які здійснювали програму винищення євреїв, сінті та ромів, гомосексуалістів, психічно хворих людей. Воркшопи «Фотографія як історичне джерело» та «Преса в часи націонал-соціалізму і робота з газетами як з історичними джерелами в музеях» викликала особливий інтерес у музейників, оскільки на практиці було показано, як працювати з різними джерелами, як доступно можна говорити про складну історію.

Учасники семінару отримали вичерпне уявлення про культуру пам’яті в сучасній Німеччині, про суть націонал-соціалізму, про те, як сьогодні в цій країні розглядається Холокост, що дало змогу поглянути на історичні події того часу по-новому з професійної точки зору.

Підсумком семінару стало колективне обговорення побаченого та почутого, вироблення висновків та векторів майбутньої роботи по збереженню історичної пам’яті на місцях. В знак вдячності та подальшої співпраці і дружби музейники подарували організаторам комплекти сувенірів з України.

Отриманий досвід буде використано для формування нової експозиції музею, у різних формах роботи з аудиторією, у розробці нових туристичних маршрутів.

Обласний літературно-меморіальний музей Миколи Островського

Останнє редагування 12 червня 2018, 00:34
0
репостів
0
репостів