Розділ Культура

Презентували унікальне науково-дослідницьке видання

Автор Л. Магдич 26 вересня 2016, 17:03
Вийшов з друку черговий збірник документів кандидата історичних наук, доктора філософії, директора Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного Владислава Берковського «Націоналістичний рух Опору на півночі Хмельниччини (1943-1948 рр.)». Днями її презентували в славутському Палаці культури.
В презентації взяли участь власне самі упорядники книги Владислав Берковський та канд. іст. наук, старший науковий співробітник відділу джерелознавства новітньої історії України Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського Володимир Ковальчук, міський голова Славути Василь Сидор, доцент кафедри історії Національного університету «Острозька академія», кандидат історичних наук Микола Близняк, канд. іст. наук, доцент кафедри історії України Кам’янець-Подільського національного університету Павло Кліщинський, член МАН м. Славута, учениця НВК «СШОЗ, ліцей «Успіх» Єлизавета Іванюк, міський голова міста Шепетівка Михайло Полодюк, освітяни та учнівська молодь.

- Вже 6 років поспіль до Дня міста Славута ми презентуємо науково-дослідницькі видання, які об’єктивно відображають історичну картину життя Славутчини в різні роки та містять документальні тому підтвердження. Основна мета цієї, без перебільшення, титанічної праці полягає в тому, аби найправдивіше розповісти про історію нашого регіону, його розвиток та розбудову, зрозуміти де правда, а де – ні, та хто насправді є героєм і патріотом своєї Батьківщини», - наголосив міський голова Василь Сидор на початку презентації.

Особливий збірник тим, що в ньому вперше розповідається про діяльність Організації Українських Націоналістів та Української Повстанської Армії на теренах Славутчини, їх боротьбу з радянським тоталітарним режимом. В книзі оприлюднені 179 раніше невідомих документів з історії сучасної півночі Хмельниччини, а саме – Славутського, Шепетівського, Полонського та Ізяславського районів. Вчені працювали у трьох київських архівах. Також для підготовки збірника були зібрані спогади бійців УПА. Виклад документів здійснено за хронологічним принципом. Збірник, зважаючи на складність та неоднозначність теми, пройшов рецензування та отримав позитивне схвалення і рекомендації до друку в Інституті української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН, який, за словами Владислава Берковського, вважається однією із провідних наукових установ України з питань видання власне архівних документів. Унікальний збірник і тим, що в ньому представлені документи обох протиборчих сторін – ОУН-УПА та радянської.

- Завдяки вміщеним у збірнику архівним матеріалам ми можемо побачити всю проблематику діяльності націоналістів на теренах півночі Хмельниччини в повному обсязі беземоційно та безсторонньо, - зазначив Владислав Берковський. – До книжки зроблено невеликий вступ, аби кожен міг, ознайомившись із документами, зробити власні висновки. Насправді тема надзвичайно складна та суперечлива. Досі багато хто не сприймає бійців ОУН-УПА і не розуміє їхню боротьбу.

Зібрані документи відкривають нові сторінки в історії рідного краю, славутчани вперше мають змогу побачити повну картину того, що насправді відбувалось під час націоналістичного руху Опору на Хмельниччині в 1943-1948 роках. Також науковцям вдалося розвінчати контраверсійну радянську ідеологію про те, що Славутчина була колискою лише радянсько-партизанського руху і до початку 90-х років XX століття вважалось, що на цій території націоналістичного руху опору не було. Проте архівні матеріали свідчать про протилежне.

Свою авторитетну думку щодо збірника висловили й запрошені науковці. Вони відзначили й справді цінну роботу упорядників книжки, які представили документи двох ідеологій. Та наголосили, що не кожне місто може отримати такі безцінні знання про боротьбу за незалежність та соборність держави саме на території рідного міста чи району та за участю своїх прадідів.

Трагічні сторінки Другої світової війни сповнені гострими суперечливими фактами та вивчаються істориками вже давно. Для того аби об’єктивно дослідити та відновити історичну справедливість науковці наголошують на важливості саме архівних матеріалів. 
0
репостів
0
репостів