Розділ Культура

Театральні зустрічі

Автор 01 квітня 2012, 00:00

Нещодавно на підтвердження вічності і неповторності театрального мистецтва з окриленим піднесення відзначили в Шепетівському районі Міжнародний день театру.

Театр – це особливий світ з власною аурою, він захоплює і дивує, змушує людей сміятися і плакати, замислюватися про вічне. Часто допомагає побачити те, що в повсякденному житті ми часто не помічаємо, а також перетворює будні у справжнє свято.

В рамках відзначення професійного свята театралів у Плесенському будинку культури відбулися «Театральні зустрічі». Це свято об’єднало, як і майстрів сцени, так і аматорів, а також глядачів, які щиро цінують це давнє і ніколи не старіюче мистецтво.

Свято високого мистецтва відкрили герої класичних творів - дами та кавалери роль яких виконали учасники шкільного театру Плесенської ЗОШ: Дмитро Широкшин, Павло Циган, Олександр Коваль, Олег Демчук, Катерина Мельник, Леся Бублей, Даша Пасинюк, Оксана Савчук, Іванна Куца, Юлія Пастернак. Завітала на «Театральні зустрічі» і прекрасна муза театру Мельпомена, роль виконала Марія Атуліна. Свято продовжувалося в теплій атмосфері. Директор Плесенського будинку культури Олександр Шикерук розповів про творчий шлях Плесенського самодіяльного народного театру «Птах», якому виповнюється вже 40 років. Приємні спогади про театр глядачі почули від ветерана творчого колективу «Птах» Ганни Йосипівни Лазаренко. З найкращими побажаннями звернулися до театралів голова села Микола Петрович Павлюк, начальник відділу культури та туризму РДА Лідія Матвіївна Богурська , директор Плесенської ЗОШ Тетяна Миколаївна Капелюх.

Яскраву постановку за мотивами п’єси Квітки – Ослов’яненка «Сватання на Гончарівці» представили на розсуд глядачів гості свята, юні учасники театральної студії «Класика» Шепетівського НВО № 1. Колектив «Класика» є неодноразовим переможцем міських та обласних оглядів – конкурсів театральних колективів. Кумедну і яскраву роль Стецька виконав Іван Ісаєнко, тим самим створивши веселу атмосферу у залі. Роль Уляни виконала Валерія Метельська, Одарки – Наталія Кормилецька, роль Олексія виконав Володимир Гарбарець. Епізодичні ролі зіргали : Артем Строжук, Богдан Гороть, Владислав Коник та Ліля Анікєєва. Постановка викликала гучні овації з боку глядачів.

Свій талант та не абияку майстерність продемонстрували учасники театрального колективу «Корифей», під керівництвом Любові Манійчук, який діє при районному будинку культури. Історія кохання за мотивами класичного твору Т. Г. Шевченка «Катерина», не залишила без зворушливих емоцій жодного у залі.

Справжнім дебютом того вечора став виступ новоствореного шкільного театрального колективу під керівництвом Юлії Рабчевської. Колектив представив усім виставу за оповіданням М. Гоголя «Майська ніч». Юні театрали зуміли вдало передати атмосферу класичного твору. Роль голови виконав Володимир Гарбар, Левка - Михайло Кузьмінчук, Галю зіграла Катерина Шикерук, писаря – Анатолій Циган, діда Каленика зіграв Володимир Іщук. Глядачі оцінили виступ місцевої молоді бурхливими оплесками.

Свято прикрасили танцювальний виступ вихованців місцевої школи Яни Янушевської та Віталія Дубовського та маленький аматор з с. Поляни Назарій Рабчевський, який потішив всіх гуморескою про сувору чоловічу долю. Усім театральним колективам хочеться побажати творчих злетів, цікавих ролей, втілення на сцені найсміливіших задумів, та найголовніше - визнання вдячних глядачів. 

0
репостів
0
репостів