Розділ Культура

Відкрили художню виставку Олега Пасічника та послухали місцевих талантів

Автор 10 липня 2016, 18:44
Восьмого липня в музеї Миколи Островського святково відкривали виставку художніх робіт нашого земляка Олега Пасічника і вшановували талановитих учнів і молодь Шепетівщини, переможців конкурсу міні-грантів. Це були молоді літератори, художники, співаки, композитори, які зуміли реалізувати свої дитячі зіркові мрії. Такі юні обдарування, як Олег Пасічник з Вишневого, в майбутньому обов’язково прославлять наш край і поповнять ряди української мистецької еліти.
До відкриття виставки Олег створив цікавий цикл графічних робіт, присвячених боротьбі українського народу за свої права. Його картини «Гамалія» та «Гайдамаки» (ілюстрації до творів Т.Шевченка) високо оцінили обласне та всеукраїнське жюрі.

А ще є акварелі, які дуже гарно передають особливості сільського життя українців. В полотнах хлопець зумів відтворити теплу атмосферу села та родинних відносин, де панує любов та злагода. Є яскрава робота виконана в техніці батік. Уже зараз в його творах відчувається природний талант живописця і талановитого графіка.

Презентувала творчість свого талановитого учня викладач ДХШ Надія Елеон.

В родині Олега батьки протягом усіх років навчання всіляко підтримували бажання сина малювати. Шість років хлопець, який проживав майже за 40 км від райцентру, добирався до місця навчання в художній школі, щоб досягти своєї мети і вивчитися на художника.

І, як результат, у свої 15 років учень Вишневецької загально-освітньої школи, зумів багато досягти. Переможець Міжнародного конкурсу, обласного та Всеукраїнського конкурсу «Об’єднаймося ж, брати мої», на його рахунку дві серйозні виставки художніх робіт – в селі Сульжин та музеї Миколи Островського, а ще участь у виставці картин в Житомирському коледжі культури і мистецтв ім. Івана Огієнка (зайняв друге місце серед студентів 3-го курсу). Саме у цей заклад Олег зараз вступає після закінчення 9-го класу.

Запросили до слова Олексія Тарасенко, студійця і знаного на Шепетівщині художника, який є хрещеним батьком Олега. Привітав майбутнього художника Володимир Монтач, керівник ГО «Спілка митців», а Світлана Джус, начальник відділу культури міськвиконкому, нагородила Олега почесною грамотою.

Світлана Елеон народилася у родині художників і сам Бог велів дівчинці продовжити справу бабусі та батьків. Дівчина займається спортом, захоплюється танцями і малюванням в техніці батика. Мало хто знає, що для того, щоб створити картину в техніці батіка потрібні немалі кошти на фарбу, контур, тканину (бажано натуральну - шифон або шовк) і, нарешті, підрамник. Світлана уже створила п’ять полотен з яскравими квітами, і ще працює над картинами. Малюнки весняних квітів, акварельні переливи сонця на розквітлих деревах милують око глядачів.

Надія Елеон детальніше розповіла про свою талановиту внучку.

Олег та Світлана мали можливість проявити свою фантазію та уяву. Це їх перші серйозні кроки у мистецтві, які дають можливість глядачам поринути у чарівний фантастичний світ творчості.

Далі слово надали народному депутату Романі Мацолі, який завітав на відкриття виставки та зустріч з переможцями конкурсу міні-грантів - учнями та студентами. Він вручив сертифікат на видання 50 екземплярів збірників прозових творів Ользі Яцишиній, члену студії «Доля», студентці КНУ, і пообіцяв підтримку талановитим дітям, молоді, людям старшого віку, усім, хто гарними починанням і добрим справами хоче змінити щось в нашому місті на краще.

В’ячеслав Сміховський, директор музею, привітав Олега Пасічника з персональною виставкою, переможців конкурсу міні-грантів з реалізацією їх мрій та вручив ансамблю «Джерельце» подяку за участь у святі «Європейська феєрія».

Фольклорний ансамбль «Джерельце» виконав народну пісню «Їхали козаки», українську народну мелодію «Ой, лопнув обруч» і знамениту «Бесаме мучо».

Дитячий фольклорний ансамбль «Джерельце» (музикальний керівник Анатолій Огарєв) майже два роки діє при Будинку культури села Судилків. Сама ідея організувати роботу ансамблю на базі БК села Судилків належить В’ячеславу Сміховському, нині директору музею Миколи Островського, одночасно - керівнику ГО «Асоціація соціально-економічного розвитку громади Судилкова». Саме він запросив викладача музики в Новицькій ЗОШ Анатолія Огарєва навчити сільських дітей грати на музичних інструментах.

На сьогодні ансамбль «Джерельце» об’єднує 17 школярів віком від 6 до 16 років різних шкіл і населених пунктів: - учнів школи села Брики; Новицького навчально-виховного комбінату; Судилківської, Травлинської, Ленковецької та Старо-Бейзимської загально-освітніх шкіл. Талановиті сільські діти люблять грати і вміють створити для себе та інших святковий настрій.

Цікаво, що сам музичний керівник грає на багатьох інструментах. Але головне, що за досить короткий проміжок часу він вміє навчити дітей не тільки нотної грамоти, але й гри на різноманітних музичних інструментах.

Сьогодні Анатолій Володимирович працює над створенням дитячого вокально-інструментального ансамблю в місті і уже має в музеї кімнату для занять.

Ні одна група не обходиться без гітаристів. Учень Судилківської школи Валерій Пострибайло мріяв мати цей інструмент і таки отримав гітару, як переможець конкурсу.

Валентин Ковальчук, учень Травлинської ЗОШ хотів навчитися грати на акордеоніті. Це цікавий інструмент і саме на його придбання він отримав індивідуальний грант.

Краєзнавець Микола Сас з Грицева, керівник проекту «Лісове озеро», поділився своїми роздумами про догляд за місцями відпочинку та культурою поведінки жителів Шепетівщини, і подякував пану Роману за підтримку.

Працівники бібліотеки підготували виставку збірників членів літературно-мистецької студії «Доля», а зав. відділом бібліотеки ім.М.Коцюбинського Віталіна Захарчук розповіла про тривалу плідну співпрацю зі студією «Доля». Вона проінформувала присутніх про видання студійцями понад 50 збірок віршів типографським способом і 70 виданих протягом останніх п’яти років самовидавничих збірників, з них 10 – загальних, 13 – дитячих, 47 – індивідуальних.

На часі видання двох збірників віршів Алли Львової «Люди як птахи» і Валерії Щербак «Вітер зі Сходу». 

Далі надали слово переможцям Конкурсу.

Алла Львова – студентка 6 курсу Львівської фінансової академії по спеціальності «митна справа». Нещодавно в родині сталися дві гарних події – повернулися живими зі Сходу учасники бойових дій чоловік Владислав і рідний брат Алли – Максим.

Збірник віршів «Люди як птахи» - це перший збірник авторки у якому зібрані різнопланові твори. Алла прочитала вірш «Твої сни».

Валерія Щербак – учениця 8-го класу школи-ліцею. Вірші почала писати з шести років. Лєра пише вірші переважно на патріотичну тематику,а також дуже любить виступати перед публікою. У 2013 році здобула перше місце у конкурсі Читців. У 2015 році серед авторської поезії у конкурсі присвяченому Дню народження Тараса Шевченка посіла 2 місце. Її вірші увійшли до збірника «Два покоління - дві війни» (2015) та альманаху «Спориші » (2016). Валерія присвятила свій вірш мамі.

Найкращими словами, що притаїлись у найпотаємніших глибинах сердець, передавали молоді поети свої почуття, розповідаючи про радість і щастя, любов до матері та України. Даша Голуб прочитала вірш «Моїй Україні» і описала, якою бачить рідну країну у майбутньому. Дівчина навчається в школі-ліцеї, перейшла до 8-го класу. Даша – активний учасник і переможець різноманітних конкурсів. У студії третій рік і минулого року їй допомогли видати збірник віршів «Дитячі мрії».

Катерина Кучерук і Даша Ліпчук присвятили свої вірші матері. До речі, Катя Кучерук почала писати вірші з п’ятого класу і уже два роки в студії. В даний час - учениця 10-го класу ЗОШ № 6. Захоплюється музикою, живописом. Закінчила Дитячу Музичну Школу, клас фортеп’яно та Школу мистецтв, клас народно-прикладного мистецтва. Катруся увійшла до книги «Талановита Україна. Діти Хмельниччини», яку презентували цього року в місті Хмельницькому.

Даша Ліпчук – учениця школи-ліцею, закінчила 9 класів, є активною учасницею «Школи лідерів Шепетівки», волонтер. Дівчина любить поезію, грає на гітарі, виготовляє своїми руками гарні речі.

На заході була присутня член студії «Доля» Світлана Юхимович, переможниця Всеукраїнських конкурсів науково-творчих робіт, Всеукраїнських учнівських олімпіад з англійської та української мови, україно-американського конкурсу FLEX, члена Союзу обдарованої молоді України. Світлана проживає і навчається в США. Цьогоріч вона закінчила коледж МАКАЛЕСТЕР, штат Міннесота, місто Сен-Пол і мріє продовжити навчання в США далі.

Світлана має власну збірку віршів, яку видала ще навчаючись у школі. Нині пише вірші рідною і англійською, займається перекладацькою діяльністю. Вона розповіла про колективну роботу українських студентів, що навчаються в США, над збірником «Листи з України», до якого увійшли вірші укранських поетів в перекладі на англійську. На завершення свого виступу вона прочитала вірш рідною та в перекладі англійською мовою.

Чарівна ведуча заходу Галина Олійник, вихователька ДНЗ «Перлинка», любить поезію, пише гарні вірші і уже підготувала до друку збірник поезій «Струни серця мого» обсягом в 340 сторінок. Поки не знайшла спонсорів вирішила видавати самовидавничий збірник хоча б в кількох екземплярах. Вона прочитала власний вірш «Син – патріот».

А далі Ольга Лукащук потішила присутніх чарівним співом і виконала дві пісні, акомпануючи собі на електронному інструменті. На сьогодні самобутньою авторкою і композитором написано понад 30 пісень. Ольга активна, дуже творча і уже має 11 пісень записаних в аудіоформаті. Цього року до студійців приєдналася її донечка - Олександра. Саша навчається у 7 класі школи-ліцею, одночасно - у дитячій музичній школі (клас фортеп’яно) і дитячій художній школі. Від школи-ліцею ходить на хореографію і музичний гурток «Чарівність від музики», додатково вивчає англійську.

Дівчинка чудово читає вірші, але найбільше любить гумор. Вона потішила присутніх гуморесками Павла Глазового.

Аня Березюк – талановита дівчинка з великою уявою. Вона сама робить мультфільми. Аня теж переможець конкурсу індивідуальних грантів.

Комп’ютерна графіка надзвичайно актуальна у сучасному світі, за допомогою неї створюють майже усі ігри, мультфільми. Дівчинка цікавиться графікою та анімацією і сама створює фільми.

Мама Ані – Олена Березюк розповіла багато цікавого про свою талановиту донечку.

А потім присутнім продемонстрували створений Анею мультфільм.

Зустріч творчих особистостей не залишила байдужими нікого.

Сподіваємось, що художня виставка молодих талановитих Олега Пасічника та Світлани Елеон налаштує глядачів на позитивні емоції та гарний настрій, а для творчої молоді стане поштовхом до пошуку нових мистецьких ідей у світі прекрасного.
Фотозвіт із заходу
0
репостів
0
репостів