Розділ Культура

Поезія моєї душі

Автор 11 квітня 2016, 01:12
Святкування Всесвітнього Дня поезії продовжується. Сьомого квітня ц.р. в кінолекторії школи-гімназії №5 відбулся зустріч членів Шепетівської літературно-мистецької студії «Доля» з учнями 6-11 класів - шанувальниками поезії.
Захід розпочали учасники вокальної студії, яка діє при школі-гімназії (керівник Яна Іванова), і виконали українську народну пісню «Зустріч весни» в сучасній обробці.

До слова, школа-гімназія має трьох вчителів–студійців – Олену Герасименко, вчителя хімії та біології, заступника директора з науково-методичної роботи; Олену Кравчук – суспільного педагога та Марію Карнаух – вчителя суспільних наук. А ще багато талановитої молоді: ученицю 9-а класу Богомолюк Діану, яка читала власний вірш; учнів 8 класу - Кацуру Вікторію, Тимошишину Катерину, Томащук Каріну; учениць 6-а класу – Розборську Юлію та Рибчинську Анастасію.

Організатор зустрічі – бібліотекар шкільної бібліотеки Леся Володимирівна Сімашко. Ведучі Пластовець Анастасія та Євген Кохан представили гостей: керівника студії «Доля» Віру Кухарук, Леоніда Жмурко, Ольгу Лукащук, колишнього викладача школи–гімназії Сергія Доскача та Дмитра Воронюка, який свого часу навчався у цьому закладі.

Сергій Петрович Доскач – філолог і багато його колишніх учнів ще досі пам’ятають його надзвичайно цікаві уроки літератури. Десять років віддав педагогічній діяльності, мав вищу категорію, блискуче проводив уроки літератури, ставив  зі старшокласниками  п’єси і спектаклі.

Народився в Норільську в родині репресованого з Тернопільщини. Батько – українець, мати – росіянка, Сергій Петрович - свідомий українець, усією душею відданий рідній країні. Його патріотизм щирий. Він живо відчуває і реагує на всі події, що відбуваються сьогодні, віршами. На зустрічі читав багато власних віршів громадянської лірики, яка яскраво відображає активну життєву позицію автора. Чимало пролунало ліричних віршів, присвячених коханню і ЖІНЦІ.

Сергій Доскач подарував школі збірник власних віршів з гарною назвою - «Живой отклик души», в якому зібрані поезії написані автором під впливом останніх подій. На часі видання його другої збірки віршів «Голос» до якої увійшли поезії написані протягом 2015-2016 років. На сьогодні він самий плідний і активний поет студії «Доля».

Щодо Дмитра Георгійовича Воронюка, то старше покоління вчителів ще пам’ятає цього талановитого учня, який мав чудову пам’ять. Він закінчив Хмельницький технологічний інститут. За фахом – інженер хімік-технолог. Працював науковим  співробітником Всесоюзного науково-дослідного інституту техніки безпеки в хімічній промисловості в місті Сіверськодонецьк, Луганської області; начальником зміни в Державному промисловому об’єднанні «Азот» (Сіверськодонецьк, Луганської області); начальником Центральної лабораторії якості фармацевтичних препаратів в м.Києві.

У 2005 році захистив кандидатську дисертацію за темою: «Методи нейтралізації діоксину та його похідних» в м.Києві. Здобув вчений ступінь кандидата хімічних наук.

В 2004 році був учасником Помаранчевої революції та був начальником штабу кандидатата на пост Президента України В.Ющенка в м.Єнакієво Донецької області.

На жаль, нині має інвалідність внаслідок професійного захворювання.

Гарно сприймали слухачі поезії Леоніда Жмурко, надзвичайно талановитого поета Шепетівщини, який має 5 власних збірників.

Ольга Лукащук презентувала нову пісню, яку написала спеціально до зустрічі і присвятила випусникам шкіл. А ще виконала уже відому пісню «Помолимось за Вкраїну».

Олена Герасименко і Олена Кравчук поділилися з присутніми своїми віршами.

Директор школи-гімназії Качоровська Надія Василівна подякувала поетам за участь у заході. Вона відмітила, що разом з усіма учасниками дійства відчула неймовірні емоції, які подарувала зустріч з поезією, пережила хвилини радості і піднесення та відмітила, що майбутнє в надійних руках наших талановитих дітей.

Подібні заходи у школі-гімназії проводяться часто – викладачі  намагаються більше залучати дітей до участі у різних заходах, аби ті не соромилися демонструвати свою творчість.

«Афганістан – мій біль, моя пекуча пам’ять» - зустріч 16 лютого ц.р. в літературно-меморіальному музеї ім.М.Островського з афганцями з нагоди 27-ої річниці виведення військ колишнього Радянського Союзу з Афганістану - результат плідної співпраці студії «Доля» і школи-гімназії.

За неповну годину спілкування ми змогли побачити тих, хто пише вірші і ділиться ними та поціновувачів поезії у світлі їхніх душ. Це надзвичайно неоціненно в часи панування інтернету і обмеженого спілкування людей, особливо молоді.

Наступну зустріч поетів-студійців і школярів заплановано провести 12 квітня ц.р. у бібліотеці ім.М.Коцюбинського – студія «Доля» зустрічатиме юних гостей.
Фотозвіт із заходу
0
репостів
0
репостів