Розділ Культура

Фольклорний ансамбль «Джерельце» завітав на гостину до літературно-мистецької студії «Доля»

Автор 04 червня 2015, 00:55
Фольклорний ансамбль «Джерельце» завітав на гостину до літературно-мистецької студії «Доля» Фото Віри Кухарук

Другого червня читачі бібліотеки ім. М.Коцюбинського були приємно здивовані веселим дійством в читальній залі: жваві діти у вишиваних сорочках з музикальними інструментами в руках готувалися до виступу. Це дитячий фольклорний ансамбль «Джерельце», якого запросив на гостину колектив Шепетівської літературно-мистецької студії «Доля».

Перша зустріч цих колективів відбулася у квітні минулого року в АРТ-кафе «Хвилинка».

Цього року ансамбль «Джерельце» в оновленому складі дав справжній концерт студійцям та гостям у читальній залі бібліотеки.

Найперше весь склад ансамблю виконав українські народні мелодії «Їхав козак за Дунай» та «Ой, лопнув обруч».

Вокалісти Зоряна Молоток і Софія Луценко заспівали пісні на слова студійців Ольги Личик («Батьківщина» і «Доленька») та Віри Кухарук - «Осінній вальс». Музику до цих пісень підібрав Анатолій Огарєв.

Дует гітаристів у складі Валентина Ковальчука і Євгенія Пелішина виконав кілька музичних етюдів, серед яких «Місячна соната» Бетховена. Євгеній Пелішин зіграв «Полонез».

Ансамбль виконав українську пісню «Їхали козаки» (із репертуару ансамблю «Тінь сонця») та «Будьмо».

Пролунала пісня «Наша доля» (слова і музика Анатолія Огарєва). До речі, Анатолій Володимирович сам пише вірші і підготував власну збірку «Світанкові роси».

А ще ансамбль у повному складі виконав латино-американські мелодії та знамениту «Бесаме Мучо».

Цікаво, що сам музичний керівник має неабиякий талант музиканта і грає на багатьох інструментах. Але головна його заслуга в тому, що за досить короткий проміжок часу зумів навчити сільських дітей не тільки нотної грамоти, але й гри на різноманітних музичних інструментах.

Валерій Пострибайло грає на шумових (хлопушка і маракаси). Олексій Ліонець – барабанщик. Віка Верхогляд, Сашко Вихівський і Руслана Решетарчук  - ложкарі. Зоряна Молоток грає на модернізованому рублі (за допомогою якого наші прабабусі гладили білизну), Софія Луценко - на бубні.

Прикро, що молоде покоління сьогодні цікавиться грою на музикальних інструментах набагато менше, ніж комп’ютерами чи смартфонами. Глядачі були вражені тим, як талановиті діти грали на ложках, бубні, барабані. І ще одне: ні одна група не обходиться без гітаристів. Тому дует юних гітаристів завоював серця слухачів тим, що зумів передати надзвичайно глибокі почуття й переживання самих авторів музичного твору.

Відомі народні пісні та пісні студійців у виконанні талановитих дітей, гарні мелодії створили святковий настрій присутнім.

Невеличкий дитячий колектив об’єднує школярів різних шкіл і населених пунктів. Так, гітарісти Валентин Ковальчук і Євген Пелішин - учні Травлинської ЗОШ; Софія Луценко і Зоряна Молоток – учні школи села Брики; Віка Верхогляд, Олександр Вихівський, Олексій Ліонець, Руслана Решетарчук - учні Новицького НВК.

Радісно, що батьки дітей теж були присутні на зустрічі. Вони усіляко підтримують прагнення дітей оволодіти музичними інструментами і заохочують їх до занять музикою.

Члени студії «Доля» Тетяна Кушнірук, Марія Карнаух прочитали власні вірші для дітей, а Олена Герасименко читала свої вірші-загадки і вірші Катерини Дяченко та Віри Кухарук.

З щирою подякою дітям за чудове виконання пісень та мелодій виступили: керівник літературно-мистецької студії «Доля» Віра Кухарук, голова районної профспілкової організації працівників державний установ Катерина Колбасовська, спеціаліст районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Сергій Мельник, директор ЦБС Людмила Везюк, спеціаліст районного управління освіти Лариса Омельчук, заступник директора НВК № 2 «Школа–гімназія» Олена Герасименко.

Студійці ще довго насолоджувалися спілкуванням – читали вірші, співали пісень. Микола Романов, який сам пише вірші і є солістом любительського колективу «Гіперборея», презентував нову власну пісню «Жінка». Тетяна Кушнірук теж виконала дві власні пісні. Допомагала їй Олена Герасименко. А потім усі разом співали народних пісень під акомпанемент баяна (Микола Романов) та гітари (Анатолій Огарєв).

Саме в таких зібраннях поети, художники, музиканти черпають  натхнення для подальшої творчості.

Ансамбль «Джерельце» (музикальний керівник Анатолій Огарєв) був створений при Новицькому НВК у 2013 року. З жовтня минулого року ансамбль почав працювати при Будинку культури села Судилків. Сама ідея організувати роботу ансамблю на базі БК села Судилків належить В’ячеславу Сміховському керівнику ГО «Асоціація соціально-економічного розвитку громади Судилкова», який запросив Анатолія Володимировича навчити сільських дітей грати на музичних інструментах.


До речі, Анатолій Огарєв мріє створити в Судилкові ще й вокально-інструментальний ансамбль. Деякі кроки для цього уже робить: виготовляє власноруч з дітьми музикальні інструменти. А ще хочеться вірити, що знайдуться небайдужі люди, які допоможуть придбати ударники і електрогітари.

Фотозвіт із заходу

Останнє редагування 18 січня 2022, 13:26
0
репостів
0
репостів