Розділ Культура

Картини юних подільських художників мандруватимуть містами України і поїдуть до військових

Автор Ксенія Жужа 02 грудня 2014, 15:52
У Хмельницькому визначили найкращих юних художників - діти отримали традиційну щорічну премію ім. Людмили Мазур. Цьогоріч премія, котра носить ім’я Людмили Мазур – відомої подільської художниці, покійної дружини народного художника України Миколи Мазура, вручалася 15-ий раз. Всього на конкурс подали роботи 134 вихованці 16 мистецьких закладів Хмельниччини, а також Волинської області.
Із розмаїття яскравих, щирих, теплих і сонячних робіт (переглядаючи їх, отримуєш саме такі емоції), журі конкурсу визначило п’ять переможців. Ними стали 11-річна Анна Прокопенко із Нетішина, 11-річна Олександра Танчук та 10-річна Марія Логіна із Кам’янця-Подільського, 16-річна Юлія Литвин із Шепетівки та 13-річна Анастасія Колтанюк із Володимира-Волинського (Волинська область). Відзнаку міського голови отримала хмельничанка Анастасія Смірнова.

А приз глядацьких симпатій, який присуджували вперше, дістався Анастасії Фінагєєвій за портрет героя Небесної сотні Сергія Нігояна.

«Кільканадцять робіт хочемо відправити на фронт, щоб наші захисники могли ними милуватися ними. Їх виставлятимуть у Краматорську, Слов’янську та інших місцях, де є стаціонарні центри наших військових. Та й хто сказав, що картини не можуть прикрашати й бліндажі», - каже засновник премії, редактор газети «Проскурів» Богдан Теленько.

Працівники Хмельницького перинатального центру також захотіли, щоб дитячі картини прикрашали стіни закладу. Вони звернулися до конкурсантів з проханням подарувати картини, які даруватимуть приємні враження майбутнім мамам та породіллям.

Присутній на урочистостях директор Володимир-Волинської дитячої художньої школи Адам Михалик виступив ініціатором влаштувати виставку картин у своєму місті, а потім передати їх у наступне.

«Цей конкурс – фантастичний, такої премії в інших областях я не знаю. Готовий приїхати за роботами і розпочати з ними подорож містами України, - розповідає пан Адам. – Премія вже давно вийшла за межі Хмельниччини, ось ми з Волині беремо участь вже кілька років. Я розповів про вас ще вінничанам, думаю, наступного року вони також подадуть картини».

Планується видати книгу з роботами усіх лауреатів за 15 років існування премії.

«Ви творите історію України своїми малюнками. Доки вони були на мольберті, були вашими, а тепер ці картини належать усім, - каже Микола Мазур. – Ось буде книга з вашими малюнками. Хтось із лауреатів вже став дорослим, навчається у візі або сам став викладачем. І ви всі знаєте, що мистецтво – та річ, без якої люди не можуть жити. Ви усі талановиті, усі переможці, навіть якщо не отримали сьогодні нагороди».

Після урочистостей на юних художників чекав солодкий стіл та концерт.

Переглянути картини переможців та конкурсантів можна у Хмельницькому обласном ухудожньому музеї за адресою: вулиця Проскурівська, 47.
http://ye.ua/news/news_18402.html

Відео

0
репостів
0
репостів