Суд поставив крапку у минулорічному бойовику серед лісу

Автор 19 лютого 2018, 18:22

Шепетівський міськрайонний суд виніс вирок жителю одного з сіл Славутчини, визнавши його винним за ч. 2 ст. 342 КК України (опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків); за ч. 2 ст. 345 КК України (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків); за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі із застосуванням зброї); за ч. 1 ст. 345 КК України (погроза вбивством щодо працівника правоохоронного органу  у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків); за ч. 1 ст. 129 КК України (погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози). За ці злочини та ще за невідбуте попереднє покарання, яке частково склали з нинішнім, перевівши покарання у виді арешту в покарання у виді позбавлення волі, обвинуваченому присудили 5 років за гратами. 

Події, що передували такому вироку, розгорталися взимку 2016 року. Як встановив суд, серед білого дня майстер лісу Романівського лісництва ДП «Шепетівське лісове господарства», виконуючи свої службові обов’язки щодо охорони лісу від незаконних порубок, на снігу помітив свіжі сліди коней та гужового санного возу. Проїхавши ними вглиб лісу майже півкілометра, побачив двох неповнолітніх і двох чоловіків, що тримали бензопили.

Законне прохання правоохоронця віддати інструменти викликало неабияке обурення у 29-річного чоловіка, котрий раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за незаконну порубку лісу. Він почав погрожувати майстру насильством. Коли ж той дістав рушницю і телефон, аби попередити лісника про те, що відбувається, кинувся на нього зі стусанами. Згодом, відібравши зброю, під прицілом і з погрозами розправи, забрав чоловіка із собою на віз і вони поїхали з лісу.

Помітивши працівників лісгоспу, що наздоганяли, обвинувачений наказав своєму товаришу стріляти у їхній бік. Так і втікали від погоні, доки не застрягли у чагарнику. Одному з лісівників під прицілом рушниці і періодичними пострілами все ж вдалося стягнути з воза напівпритомного колегу. Тим часом зловмисник разом з товаришами вибралися із хащі й втекли. Переслідувати далі озброєних чоловіків лісівники не наважилися. Тим паче, що у селі на них вже чекала поліція.  

За обвинувальним актом правоохоронців, обвинувачений – єдиний суб’єкт інкримінованих злочинів. А щодо його товариша, слідчі подали до суду клопотання про застосування до нього за суспільно-небезпечні діяння примусових заходів медичного характеру.

Окрім відбування реального покарання, чоловік повинен також відшкодувати потерпілій стороні 13,8 тис. грн. майнової і 23 тис. грн. моральної шкоди.

До набрання вироком законної сили обвинуваченого триматимуть під вартою.

Прес-служба Апеляційного суду Хмельницької області

0
репостів
0
репостів