Розділ Бізнес

Попри запуск енергоблоку ЗАЕС електроенергії все одно не вистачає

Автор Михайло Цимбалюк 16 грудня 2014, 13:07
Попри те, що на виробничий режим повернувся аварійно зупинений енергоблок Запорізької атомної електростанції, застосування графіків аварійних відключень електроенергії триває. До об’єднаної енергосистеми України надходить замало електроенергії для покриття споживчих навантажень. Причина – перебої в роботі теплових електростанцій, зумовлені мізерними запасами енергетичного вугілля на їхніх складах.
- На разі дефіцит генеруючих потужностей в об’єднаній енергосистемі становить 3,1 тисячі мегават. Це рівноцінно виведенню з виробництва півтори таких станції як Хмельницька АЕС. Теплові електростанції мають вугілля на кілька днів роботи і змушені його використовувати вже не на генерацію, а для підтримання власної життєдіяльності, - пояснив на прес-конференції генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак. – Для уникнення катастрофічного стану наша енергосистема працює в режимі взаємоперетоків із Росією. Вони проходять митне оформлення і чітко регламентовані. Аби не допустити перевищення російських перетоків над українськими, національна диспетчерська розвантажує енергосистему від споживання, забезпечуючи баланс.

Забезпечення балансу можливе й у спосіб планових відключень за графіками обмеження подачі електроенергії. Такі графіки узгоджені й затверджені, вони завчасно оприлюднюються. Втім, за словами Олександра Шпака, повного консенсусу про такі обмеження з усіма споживачами досягти не вдається. Тому й залишається вдаватися до аварійного обмеження споживання. Оскільки тут на ліквідацію аварійної небезпеки дається 15 хвилин, про тотальне попередження про відключення не йдеться. Головне тут – дисципліна. Інакше вищі диспетчери відмикатимуть регіон без врахування пріоритетів у споживанні, інтересів режимних та інших важливих споживачів. Адже ідеться про загрозу автоматичної зупинки генераторів на електростанціях. 

У зв'язку з важливістю даної ситуації звертаємося до всіх мешканців міста Шепетівки та району з проханням максимально обмежити споживання електроенергії, особливо у години пікових навантажень, та без зайвої потреби не використовувати потужні електроприлади.

Будинки, які знаходяться поблизу ЦРЛ, залізничного вокзалу, Шепетівського ремонтного заводу відключатися від електропостачання не будуть.

Оновлені графіки відключень електропостачання міста Шепетівки та Шепетівського району ви можете знайти нижче.
Останнє редагування 17 грудня 2014, 14:26
0
репостів
0
репостів