Розділ Бізнес

Сварог Вест Груп виплатив Володимиру Зеленському 375 тис. доларів

Автор 18 січня 2019, 18:24

Оголошення про висунення в президенти керівника гумористичного шоу "Квартал 95" Володимира Зеленського вже майже місяць обговорюють у соціальних мережах. Тим часом журналісти досліджують бізнес кандидата і як виявилось в одній із схем фігурує копорація "Сварог Вест Груп", яка працює на теренах нашого краю.

Видання "Ferrum must flow" розповіло, що у 2010 році Зеленський відкрив рахунок в «Брокбізнесбанку». Цей банк належав братам Бурякам, одним із спонсорів партії «Батьківщина» після Майдану 2004 року. Спонсорів настільки солідних, що Юлія Володимирівна не тільки включила Сергія та Олександра Буряків в прохідні частини списків БЮТ на парламентських виборах 2006 і 2007 років, а й призначила Сергія Буряка головою Державної податкової адміністрації України. Обгрунтовуючи своє призначення смішною поясненням, що такий багатий чоловік красти не стане.

Не загубилися Буряки і після приходу до влади Януковича. Навпаки. Інтереси банку лобіював Сергій Арбузов - екс-глава НБУ і екс-віце-прем'єр (батько Буряків і мати Арбузова були знайомі ще з часів роботи в Ощадбанку СРСР). Арбузов в добровільно-примусовому порядку зобов'язував держбанки давати Бурякам міжбанківські кредити. Сам же «Брокбізнесбанк» кредитував переважно бізнес самих Буряків - зокрема, велику агрокомпанію «Сварог Вест Груп». У 2013 році банк, який вже через кредити пов'язаним структурам був не в найкращому стані, купив Курченко. 

28 лютого 2014 року банк визнаний неплатоспроможним, і в нього була введена тимчасова адміністрація. 11 червня того ж року він був ліквідований. Курченко накивав п'ятами, а Буряки, зберегли близько 10% акцій банку і місце в Наглядовій раді, успішно виводили застави.
У збанкрутілому банку у Володимира Зеленьского залишилося ні багато ні мало - 375 тисяч доларів.

Згідно із законом Вова міг розраховувати на виплату тільки 200 тисяч гривень. Та й то - незрозуміло коли: Фонд гарантування вкладів фізособам виплачує гроші вкладникам «Брокбізнесбанку» до сих пір.

Було прикро і боляче, чекати подачки від держави разом з тисячами пересічних вкладників не хотілося. І тоді сталася дуже плідна комунікація з братами Буряками, які ще вирішували питання по «Броку». В результаті цієї комунікації через господарчі суди  була запущена чудова схема. Зобов'язання виплатити Володимиру його внесок взяла на себе компанія Буряків «Подільский господар», що входить в «Сварог Вест Груп», яка сама була закредитована «Брокбізнесбанку». Тобто, така елегантна, хоч не передбачена законодавством, операція взаємозаліків юрособи-позичальника і фізособи-вкладника банку. Легалізована за допомогою суддів господарських судів, які заробили свою трудову копійку, бо тимчасова адміністрація схему намагалася оскаржити.

За яку частку малу старалися Буряки, чому вони взагалі робили це для Зеленського, і яка історія їх високих відносин із Зеленьским - таємниця. 

Ну і, звичайно, не можна не захопитися моральною стороною питання. Як відомо, Володимир Зеленьский в своїй риториці регулярно повідомляє, що готовий на все заради людей. Стати на коліна перед Путіним, вести переговори з чортом лисим і виконати вимоги народу, які той пропише йому в програмі. Коротше, слуга народу у плоті. Василь Голобородько. Правда, на ділі, поки цей самий народ стоїть в черзі в банк, намагаючись отримати по 200 тис грн, його слуга Голобородько-Зеленський по-тихому виймає з банку 4,5 мільйона гривень.

Останнє редагування 18 січня 2019, 18:40
0
репостів
0
репостів