Версія для друку
Розділ Бізнес

Хмельницькі антимонопольники оштрафували ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»

Автор 04 серпня 2016, 22:07
Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» на 27,788 тис. грн за зловживання монопольним (домінуючим) становищем.
Розглянувши звернення фізичних-осіб – підприємців м. Шепетівка, Відділення встановило, що ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» встановило власні умови надання послуг, зокрема, щодо визначення умов експлуатації теплових лічильників та нарахування плати за  нормативами  (нормами)  споживання  за наявності засобів обліку без урахування їх показань.

У підприємців встановлені прилади обліку теплової енергії, які були дозволені товариством до експлуатації, про що було складено відповідні акти.

Проте товариство повідомило підприємців, що встановлені у них лічильники обліку тепла («APATOR» LQM-III-K) не відповідають визначеному робочим проектом (ULTRAHEAT 2WR 6054) та стало нараховувати плату розрахунковим методом в залежності від площі приміщення, що призвело до завищення вартості надання послуг.

Згідно з вимогами чинного законодавства, для обліку відпуску та споживання теплової  енергії застосовуються прилади комерційного обліку, занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки, або ті, що пройшли державну метрологічну атестацію. Обидва види лічильників внесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки і дозволені для використання.

Споживач має право, у разі потреби, замінити  прилади  обліку  теплової на прилади інших типів, та в установленому порядку внести відповідні зміни до проектно-технічної документації.

Тобто товариство дозволило зазначеним споживачам встановити прилади іншого типу, що засвідчено відповідними актами допуску до експлуатації вузла обліку у споживача.

Крім того, У  разі  виходу  з  ладу  теплолічильника  до поновлення  його працездатності, TOB «Шепетівка Енергоінвест» зобов’язано було здійснювати нарахування плати розрахунковим способом на підставі усереднених показів приладів обліку за попередні три доби з коригуванням відповідно до фактичної температури зовнішнього повітря.

Відділення зобов’язало товариство усунути порушення законодавства про захист економічної конкуренції.