Розділ Бізнес

Зберегли для держави понад півтора мільйона гривень

Автор 01 березня 2012, 00:00

Завдяки злагодженій роботі юридичних підрозділів Державної податкової служби у Хмельницькій області Вінницький апеляційний адміністративний суд скасував постанову своїх колег рангом нижче та визнав законними дії шепетівських податківців, що упередили понад 610 тисяч гривень державних збитків від безпідставного відшкодування ПДВ з бюджету та додатково спрямували до казни понад 150 тисяч гривень штрафних санкцій з цього ж податку, зменшивши при цьому майже на мільйон гривень „фіктивні” витрати з податку на прибуток місцевого приватного підприємства.

У липні минулого року фахівці Шепетівської ОДПІ, провівши перевірку згаданого підприємства, виявили завищення ним власних валових витрат з податку на прибуток та податкового кредиту з ПДВ шляхом включення до їх складу вартості операцій, що фактично не здійснювались, проте були начебто „підтверджені” фінансовими документами.

Відстеживши “ланцюг” сумнівних операцій, податківці встановили й нелегальних контрагентів шепетівського підприємства. Виявилось, що постачальником продукції у якого здійснювалась міфічна закупівля товару, є київське товариство з обмеженою відповідальністю, від імені директора якого діяли невідомі особи. При цьому сам керманич товариства ніякого відношення до тіньових схем не мав. У свою чергу київські ділки нібито придбали цей же товар у фіктивного підприємства, власник та директор якого в одній особі був засуджений за вироком суду. Іншим „тіньовим” партером несумлінного представника бізнесу шепетівського краю виявилось знову ж таки підприємство з ознаками фіктивності, проте вже з міста Черкаси. Зареєстроване воно було на підставну особу та мало у власному штаті лише одну людину, але начебто постачало нашим землякам паливно-мастильні та будівельні матеріали, а також надавало останньому послуги з аварійно-відновлювальних робіт та реконструкції приміщення.

Однак незважаючи на викриття афери та прикриваючись „липовими” документами, зловмисники звернулись до суду, аби захистити власні „тіньові” статки.

Юристи податкової служби Хмельниччини, захищаючи інтереси держави, у апеляційній скарзі вказали на невідповідність реальним обставинам справи інформації, що міститься в бухгалтерських документах, які надані суду посадовими особами шепетівського приватного підприємства. На підтвердження позиції органу ДПС суду були надані й свідчення осіб, які брали участь в згаданих оборудках, що спростовують позицію зловмисників. Уважно вивчивши усі матеріали справи, Вінницький апеляційний адміністративний суд підтвердив правоту податківців.

„За підсумком цієї справи суд зберіг бюджетні кошти для потреб держави. Звісно ж платники податків мають право на оскарження дій податкових органів, проте для досягнення суспільно-економічного прогресу їм потрібно докладати максимум зусиль для гармонійного поєднання власних інтересів з державними і обов‘язково діяти у правовому полі. У свою чергу юридичні підрозділи податкової служби Хмельниччини зроблять усе від них залежне для дотримання законності”, – зауважила заступник начальника управління-начальник відділу правового забезпечення діяльності та представництва інтересів ДПС у судах ДПС у Хмельницькій області Тетяна Кучерява.

0
репостів
0
репостів