Розділ Бізнес

Ліквідовано масштабний міжрегіональний «конвертаційний центр»

Автор 13 лютого 2012, 00:00

У рамках проведення операції «Конверт» працівники управління податкової міліції ДПС у Хмельницькій області спільно зі співробітниками регіонального управління Служби безпеки України викрили міжрегіональний «конвертаційний центр», через який протягом останніх двох років було «конвертовано» у готівку близько 170 мільйонів гривень.

«Розкручувати клубок» правоохоронці почали, розслідуючи кримінальну справу за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами одного з товариств з обмеженою відповідальністю Шепетівського району. Упродовж 2010-2011 років ділки включали до податкового кредиту вартість робіт та товарів, начебто придбаних у ряду підприємств з ознаками фіктивності, що призвело до ненадходження до бюджету 3,8 мільйона гривень.

Подальше розслідування виявило тісний зв’язок цього підприємства з кількома львівськими товариствами з обмеженою відповідальністю, які й являли собою «ядро» зазначеного «конвертаційного центру». 

Цікаво, що один з головних організаторів діяльності «конверта», будучи формально безробітним, з метою ефективного координування «тіньовими» потоками навіть орендував квартиру в елітному будинку у центрі Львова з цілодобовою охороною та засобами відеоспостереження у кожній квартирі. Проживаючи у цьому помешканні, ділок водночас проводив тут зустрічі з кур’єром та «користувачами» його послуг. 

Скуповуванням фіктивних фірм, необхідних для «заплутування слідів» фінансових афер, займався його столичний компаньйон – колишній кандидат у нардепи, а теперішній директор близько 40 суб’єктів господарювання. Цікаво також, що кілька компаній – учасників «конверта» він оформив на особу, що перебуває у місцях позбавлення волі.

«Послуги» з переведення готівкових коштів у «тінь» та формування незаконного податкового кредиту ділки надавали десяткам підприємств різних регіонів. Лише на Хмельниччині податківці нарахували таких «клієнтів» півтора десятка. 

Днями, отримавши інформацію про замовлення одним з «клієнтів» „конвертаційного центру” великої суми, оперативники завітали до згаданої львівської квартири з постановою суду на проведення обшуку. 

„У результаті цього візиту з протиправного обігу вилучено 220 тисяч доларів США, 90 тисяч євро та 1 мільйон 260 тисяч гривень. А також тисячі бухгалтерських документів, чисті бланки підприємств з печатками, зошити з «тіньовою» бухгалтерією передачі готівки, 25 мобільних телефонів, за допомогою яких координувалися дії учасників «центру», оргтехніка, пістолет Макарова травматичної дії без документів, тощо”, - розповідає виконуючий обов’язки начальника відділу організації викриття податкових злочинів управління податкової міліції ДПС у Хмельницькій області Андрій Банашко.

Наразі з метою відшкодування збитків державі, завданих в результатів незаконних «тіньових» операцій, податківці розкручують тіньовий клубок далі, відпрацьовуючи контрагентів «конверта».

0
репостів
0
репостів