Про правила любительської риболовлі, і чого вони не діють на території міста і району.

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
05 трав. 2015 09:00 #97796 від Anykey
Хочу нагадати рибалкам-любителям, а також міській і районній владі про список законів на нормативних актів щодо правил любительської риболовлі: Водний кодекс, кодекс України «Про адміністративні правопорушення», Правила любительського та спортивного риболовства та інші.

Стаття 47. Право загального водокористування
Загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об’єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.
З метою охорони життя і здоров’я громадян, охорони навколишнього природного середовища та з інших передбачених законодавством підстав районні і міські Ради за поданням державних органів охорони навколишнього природного середовища, водного господарства, санітарного нагляду та інших спеціально уповноважених державних органів встановлюють місця, де забороняється купання, плавання на човнах, забір води для питних або побутових потреб, водопій тварин, а також за певних підстав визначають інші умови, що обмежують загальне водокористування на водних об’єктах, розташованих на їх території.
Місцеві Ради зобов’язані повідомляти населення про встановлені ними правила, що обмежують загальне водокористування. На водних об’єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об’єкт в оренду.
Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.
Якщо водокористувачем або відповідною Радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.
(Стаття 47 із змінами, внесеними згідно із Законом N 1990-III від 21.09.2000)

І далі ще кілька тез.
Згідно пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України за № 1042/93, «з метою більш ефективного використання водойм в Україні для збільшення запасів риби дозволяється оренда окремих водойм за рішенням районних органів державної влади». Але при цьому встановлено, що оренда здійснюється тільки в межах законодавства України та виключно для розведення, відкормлення, послідуючого вилову та реалізації тільки окремих видів риб, які виробляють рибозаводи в Україні. Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлені короп, товстолобик та білий амур. Тобто, якийсь приватний підприємець може взяти в оренду ставок. Але розводити він там має лише певні види риби. І вести господарювання лише у відповідності з законом, а не так, як йому самому заманеться. Типу, я орендував ставок, тепер він мій, роблю, що хочу. Так, відповідно до тієї ж постанови, на берегах не допускається будь-яка діяльність з будівництва причалів, будинків, складів, знищення очеретів у заплавах, додаткове підвищення чи пониження рівня води, встановлення сіток і таке інше.
Також наголошується, що орендар не має права вилову аборигенних видів риб у водоймі! Така риба після сортування виловленого підлягає обов’язковому поверненню до водойми. До аборигенних відносяться усі види, що розмножуються у водоймі природнім шляхом (карась, плотва, окунь, щука, плоскирка та інші).
У реальності ж зачасту орендарі виловлюють усю підряд рибу — і ту, яку самі запускають, і ту, яка водилася у водоймі раніше.
Головним у цій постанові є пункт, у якому зазначено, що орендар не має права заборонити любительське рибальство на водоймі. Також категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом у рамках Карного кодексу України. Хоча при цьому орендар має право попередити рибалку-любителя і контролювати, щоб виловлені види риб, які ним розводяться, були повернуті до водойми.
Отже, в цілому, ситуація складається така:
— любительська рибна ловля дозволеними засобами (вудочки, спінінги, донки з дозволеною кількістю крючків та ін..) може проводитися на будь-яких водоймах України, незалежно від їх цільового призначення чи підпорядкування будь-яким господарюючим суб’єктам у будь-який час року;
— обмеження з використовуваного знаряддя для лову риби вводиться лише період нересту, виключно з вимогами закону, а в окремих випадках терміни обмежень можуть подовжуватися місцевими органами влади, коли в деяких регіонах виникають погодні або інші природні явища, що унеможливлюють нормальне протікання умов нересту;
— любительська ловля риби здійснюється безкоштовно та не потребує будь-яких дозволів;
— на орендних ставках орендарі можуть здійснювати попередження любителів рибної ловлі про обмеження вилову видів риби, яку розводять, або висувати вимоги про повернення у ставок такої риби у разі проведення контролю за виловом. Але при цьому на вимогу риболовів-любителів повинні бути надані необхідні документи про час зариблення ставка, видів риб, якими проводилося зариблення, актив виконання відповідних робіт та середню вагу кожного з видів риб в день вилову;
— у разі виникнення непорозумінь між господарюючими особами та риболовами-любителями питання спорів вирішується у встановленому законом порядку без будь-яких попередніх умов, у тому числі і припинення рибалки.
Так хто ж все таки в нас в місті і районі контролює виконання цих норм і законів? Куди звертатися ? Пане в.о. міського голови, Ви ж обіцяли розібратися ?
Ці користувачі подякували: Dj Os, Dentist

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
05 трав. 2015 11:04 #97798 від НЕкремлебот

районні і міські Ради за поданням державних органів охорони навколишнього природного середовища, водного господарства, санітарного нагляду та інших спеціально уповноважених державних органів встановлюють місця, де забороняється

У нас є десь такий перелік?

Місцеві Ради зобов’язані повідомляти населення про встановлені ними правила, що обмежують загальне водокористування.

Ну от те що я казав в темі про вбивство. Якщо вже кудись звертатися, то танцювати треба від цього - вимагати оприлюднення переліку водойм та правил користування, і вже на основі цього перевіряти їх законність.
Ще раз хочу сказати, що спочатку треба визначитись, куди саме можна звернутись.
Також треба визначитись з оцим моментом:

Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду.

Що саме вважається "доведенням до населення"? Чи це табличка коло ставку, чи це публікація в місцевій пресі, чи ще щось? Якщо цього не було - Анікей правий, якщо ж це десь оголошувалось - тут вже зовсім друге діло, те що ми чогось не чули не значить що цього не чув ніхто((((

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
05 трав. 2015 12:10 #97803 від Dj Os
У нас жодний орендар водойм не дотримується Закону. Якщо відверто, то я сам не знав багато тез з цього Закону.
У нас, що в місті, що в районі, ніхто не контролює виконання цих правил. Це потрібно гуртом виїжджати на рибалку і якщо орендар буде щось там протестувати то довести йому норму Закону, якщо не допоможе то викликати міліцію, а заодно фіксувати все на камеру, іншого не дано.
Не надійтесь, що мер чи районний голова буде кататись і все це робити сам, подобається це вам чи не подобається.
Ці користувачі подякували: НЕкремлебот

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
05 трав. 2015 12:50 #97805 від НЕкремлебот
Ну, ніхто ж не каже щоб Полодюк особисто їздив по ставках)))

ЯНМД, треба починати так:
1) Визначитись з переліком забороненим для риболовлі водойм і кому вони належать, також яка частина з них підпорядкована місту, а яка рйону;
2) Все-таки довідатись про контролюючі це діло органи. Грубо кажучи, чим можна лякати орендарів;
3) Тоді вже йти гурьбою (камеру обов"язково). Дууууже бажано при цьому в гурьбі мати хоч якогось офіційного представника контролю\преси\ГО, щоб можна було вимагати пред"явлення договору оренди і інших документів. Простим рибалкам первічок ніхто не буде показувати.

І все-таки ще раз пораджу після другого пункту не полінуватись і надіслати офіційного запита до контролюючої служби.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
05 трав. 2015 13:00 - 05 трав. 2015 13:03 #97806 від Anykey

Не надійтесь, що мер чи районний голова буде кататись і все це робити сам, подобається це вам чи не подобається.

На це ніхто і не надіється, хоча іноді покидати комфортні кабінети не мішало би. Але оскільки проблема існує, я бачу варіант іі вирішення наступним чином. Мер виконує свої обіцянки, які він давав в недавньому онлайн інтерв"ю, призначає відповідальних і надає їх координати. Юридичні (чи ще якісь) відділи міської і районної рад узагальнюють закони про любительську риболовлю, адаптують їх до місцевих водойм, і разом з телефонами і прізвищами відповідальних осіб опубліковують в місцевих ЗМІ (сайти міської і районної ради, міськрайонні газети). І ось тоді, маючи в кишені хоча б газету з відповідними матеріалами, можна вже йти на водойму і щось доказувати. А інакше це приведе лише до мордобою, чи ще гірше.
Останнє редагування: 05 трав. 2015 13:03 ким Anykey.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
05 трав. 2015 13:30 #97807 від Dj Os
Не потрібно так ускладнювати, ніякі регуляторні акти не мають більшої юридичної сили ніж Закон, лише Конституція. Тому керуючись цією статтею, що ти навів можна сміливо відстоювати свої права, незалежно від того хто і як арендує водойму. Міліція просто не зможе не зреагувати на звернення про порушення Закону.
А всі ті правила, що встановлюються Радами, не стосуються риболовлі, цей висновок можна зробити з тексту тієїж статті.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
05 трав. 2015 13:55 #97809 від НЕкремлебот

Юридичні (чи ще якісь) відділи міської і районної рад узагальнюють закони про любительську риболовлю, адаптують їх до місцевих водойм

Вибач, а що значить "адаптують до місцевих водойм"? Закан є закон, ніякої адаптації тут бути не може.
Є норма закону, вона мусить виконуватись. Якщо умови договору оренди чи встановлені орендарем обмеження протирічать закону - це однозначно порушення, з чим можна звертатись в відповідні інстанції.

І ще. Не варто апелювати до чогось, що сказав в.о. мера в онлайн інтерв"ю, це не аргумент. З цим ні до виконкому не підеш, ні на водойму. По-перше, якщо водойма не належить місту, мер абсолютно нічого в цьому випадку зробити не може. По-друге, люба дія влади має підтверджуватись відповідним документом, а не усними словами. Можливо я страшний зануда, але саме тому я так раджу зводити звертання-відповіді до стадії офіційного листування або виступів, які заносяться до протоколів.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
05 трав. 2015 14:48 #97811 від Anykey

Вибач, а що значить "адаптують до місцевих водойм"? Закан є закон, ніякої адаптації тут бути не може.
Є норма закону, вона мусить виконуватись. Якщо умови договору оренди чи встановлені орендарем обмеження протирічать закону - це однозначно порушення, з чим можна звертатись в відповідні інстанції.

Я мав на увазі, що було б непогано мати перелік водойм із зазначенням, кому вони підпорядковані, і які правила ловлі на них діють. Щоб не псувати собі настрій, а одразу знати, на що розраховувати.

Не варто апелювати до чогось, що сказав в.о. мера в онлайн інтерв"ю, це не аргумент.

Ну, якщо для чоловіка слова, сказані привселюдно - не аргумент, то мені нічого додати.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
05 трав. 2015 14:58 #97812 від Anykey

Островський О.В. пише: Не потрібно так ускладнювати, ніякі регуляторні акти не мають більшої юридичної сили ніж Закон, лише Конституція. Тому керуючись цією статтею, що ти навів можна сміливо відстоювати свої права, незалежно від того хто і як арендує водойму. Міліція просто не зможе не зреагувати на звернення про порушення Закону.
А всі ті правила, що встановлюються Радами, не стосуються риболовлі, цей висновок можна зробити з тексту тієїж статті.

Перечитай статтю 47. Що з того, що зобов'язані зробити Ради, зроблено в нас ?

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
05 трав. 2015 15:04 - 05 трав. 2015 15:04 #97813 від НЕкремлебот

Anykey пише: Я мав на увазі, що було б непогано мати перелік водойм із зазначенням, кому вони підпорядковані, і які правила ловлі на них діють. Щоб не псувати собі настрій, а одразу знати, на що розраховувати.

О! Так ми про одне і те ж саме говоримо))))) Я ж це ще в "Вбивстві рибалки" казав)))))

... оприлюднити інформацію на основі чого там-то і там-то заборонено ловити рибу (одночасно перевіривши законність цих заборон) - це вже зовсім інша справа.

Останнє редагування: 05 трав. 2015 15:04 ким НЕкремлебот.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.123 секунд
0
репостів
0
репостів