Cенат Польщі посеред ночі ухвалив скандальний закон щодо заборони "бандерівської ідеології"

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
01 лют. 2018 08:21 - 01 лют. 2018 08:27 #116672 від Anykey
Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.
Сьогодні, 1 лютого, близько третьої години за київським часом Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.
"За" проголосували 57 сенаторів, в основному правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS), проти - 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися. Про це повідомляє "Укрінформ".
Упродовж учорашнього дня у Сенаті спочатку в комісіях, а потім на засіданні Верхньої палати парламенту велася бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону. Депутати опозиції наполягали, що проект документа є невдалим і його потрібно змінити, бо він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни та погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та США.
Водночас провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно ухвалити із запропонованими поправками, аби уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.
Нагадаємо, 26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин. Згідно з першою, до відповідальності притягуватимуться усі, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про "польські табори смерті".
Міністерство закордонних справ України заявило, що глибоко стурбоване фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону.
"Хотіли б нагадати авторам проекту цього законодавчого акта, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів у роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як "злочинних націоналістів" та "колаборантів третього рейху", - йдеться у заяві МЗС.
Ізраїль закликав Польщу внести зміни до законопроекту. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху сказав, що він доручив своєму послу зустрітися з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравіцьким, щоб висловити заперечення проти законопроекту, який передбачає покарання до трьох років ув'язнення за використання таких фраз, як "польські табори смерті".
Останнє редагування: 01 лют. 2018 08:27 ким Anykey.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
01 лют. 2018 09:41 #116673 від Sposterigach
Думаю, ті шепетівські чиновники, кому на кожному кроці ввижаються примари українського націоналізму, зраділи від цього.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • myron
  • myron аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
01 лют. 2018 09:45 #116674 від myron
Нічого тут дивного немає просто держава дбає про своїх громадян на відміну від нашої, коли люди масово тікають з неньки але ніхто нічого не робить! Бо і так добре !!!! окремим!!!

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Іван
  • Іван аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
01 лют. 2018 10:16 #116677 від Іван
Щоб ще не прийшлося ставити бліндажі із сторони польщі...

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
01 лют. 2018 11:15 #116679 від Anykey
Державний департамент США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут національної пам’яті, зазначивши, що він може мати наслідки для відносин Варшави зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.
Про це повідомляє Reuters.
Сполучені Штати заявили, що закон може підірвати свободу слова та академічний дискурс, створивши перешкоду для дискусій щодо Голокосту.
"Ми вважаємо, що відкриті дебати, стипендії та освіта є найкращим засобом протидії неточній та шкідливій мові", - йдеться в заяві прес-секретаря Держдепартаменту Хезер Науерт у середу.
"Ми також стурбовані наслідками, які, якщо цей закон буде прийнятий, можуть виникнути для стратегічних інтересів та відносин Польщі... Ми закликаємо Польщу переглянути законодавство", - сказала Науерт.
Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений закон про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів та тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.
Сейм Польщі ухвалив зміни до закону про Інститут національної пам’яті 26 січня. Тепер закон набуде чинності після підписання президентом Польщі.
Схвалення законопроекту викликало критику Ізраїлю та України. МЗС України заявило, що Польща намагається зобразити українців "злочинними націоналістами".

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Іван
  • Іван аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
01 лют. 2018 13:32 #116682 від Іван
Керівники польщі продалися кацапам скоріш за все , а наші далеко від них теж не втекли.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
02 лют. 2018 06:39 #116684 від udler
01.02 21:38 MIGnews.com
Премьер Польши: Мы понимаем эмоции Израиля
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий в четверг, 1 февраля, заявил о том, что его страна никогда не ограничит свободу обсуждения такой важной темы, как Холокост.

Премьер также отметил, что Варшава понимает позицию Израиля относительно нового законопроекта и отдаёт себе отчёт в том, насколько данная тема важна для евреев и Еврейского государства.

"Мы никогда не станем ограничивать свободу на обсуждение Холокоста", - заявил Моравецкий в ходе своего интервью на государственном телевидении Польши.

"Мы понимаем те эмоции, которые сейчас испытывают в Израиле. Однако нам необходимо вместе приложить усилия для того, чтобы вместе говорить о непростой и болезненной истории", - добавил политик.

Ранее сообщалось о том, что в Польше был принят закон об уголовной ответственности за пропаганду идеологии украинских националистов. Данный закон Сенатом был принят в ночь на четверг, 1 февраля, невзирая на то, что законопроект вызвал волну возмущения среди общественности, и, в частности, в Израиле.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
02 лют. 2018 06:47 #116685 від udler
В Москве и Киеве следят за реакцией Израиля на польский закон
01.02.2018, 20:09 ZAHAV, ВСЕ НОВОСТИ, ИЗРАИЛЬ

Ведущие СМИ РФ и Украины с большим внимание следят за реакцией Израиля на новый польский «Закон о концлагерях».

Так, например, на одном из ведущих российских новостных порталов — РИА Новости, первого февраля в 14:24 была опубликована статья «Израильский министр разведки потребовал отозвать посла из Польши», которая до настоящего времени (19:55) входит в шестерку самых читаемых новостей.



«Отрицание Волынской резни и утверждения о пособничестве поляков нацистам в годы Второй мировой войны может поссорить (Варшаву) с Украиной и Израилем. Тель-Авив и Киев резко осудили последнюю польскую законодательную инициативу.

МИД Израиля охарактеризовало ее как попытку оспорить историческую правду, а министр разведки Израиля и вовсе призвал отозвать посла из Варшавы», — говорится в другой статье РИА Новости на данную тему.

Киевский портал kp.ua обнародовал статью на данную тему со ссылкой на Курсор:

«В Израиле закон вызвал серьезную критику со стороны власти.

«Польский закон необоснован, и я категорически против него. Невозможно изменить историю и недопустимо отрицать Холокост. Я отдал распоряжение израильскому посольству в Польше еще этим вечером встретиться с главой правительства Польши и выразить ему мое категорическое несогласие с этим законом, — заявил премьер-министр Израиля Биньямин Нетаниягу.

Министр разведки Израиля Исраэль Кац заявил, что новым законом Польша пытается снять с себя ответственность за долю этой трагедии».

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
02 лют. 2018 06:52 #116686 від udler
МИД Израиля отменил визит в Иерусалим главы Совета национальной безопасности Польши
время публикации: 1 февраля 2018 г., 19:57 |
МИД Израиля отменил визит в Иерусалим главы Совета национальной безопасности Польши
В четверг, 1 февраля, израильские СМИ сообщили, что МИД Израиля уведомил главу Совета национальной безопасности Польши, что его визит в Иерусалим отменен.

По информации 10-го канала ИТВ визит главы Совета национальной безопасности Польши был запланирован на ближайшее воскресенье, 4 февраля. Он должен был встретиться со своим израильским коллегой Меиром Бен-Шаббатом.

Визит главы СНБ Польши был отменен на фоне напряженности, возникшей в отношениях между Иерусалимом и Варшавой из-за принятия в Польше закона об уголовной ответственности за пропаганду идеологии украинских националистов, отрицание Волынской резни и утверждения о пособничестве поляков нацистам в годы Второй мировой войны.

Несмотря на протесты Израиля закон был принят Сенатом (верхняя палата парламента Польши) в ночь на 1 февраля.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Anykey
  • Anykey аватар Автор теми
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
Більше
02 лют. 2018 11:04 #116688 від Anykey
Трохи історичних фактів, щоб було більш зрозуміло, про що йде мова.

Єврейський докір полякам за «Волинську різанину»
Поки польські шовіністи, повівшись на кремлівську провокацію, вирішили через 70 років назвати геноцидом відплатні акції українців проти засилля поляків на Волині у 1943 році, на поверхню випливає злочин, який полякам ще довго не змити перед світовою спільнотою.
Історична провина поляків
Йдеться про масове вбивство євреїв поляками у селі Єдвабне у Польщі під час Другої світової війни, в липні 1941 р. Довгий час офіційна пропаганда називала винуватців погрому німців, в зоні контролю яких перебувало Єдвабне, проте тепер стало відомо, що основну масу погромників складали поляки, які проживали в навколишніх районах. До війни у Єдвабному мешкало 1600 євреїв, що становило більше половини його населення. В червні 1941 року в містечко увійшли німецькі війська, а 25 червня місцеві поляки з мовчазної згоди німців розпочали масові єврейські погроми, звинувачуючи нещасних євреїв у співпраці з НКВД. Поляки вбивали своїх нещодавніх сусідів сокирами, протикали вилами, вирізали їм язики, виколювали очі, топили в ставку, рубали голови. Вбивали жінок, малолітніх дітей, старців, без огляду на благання та моління. Місцевий польський ксьондз відмовився зупинити кровопролиття, називаючи всіх євреїв комуністами. Після скоєного, гітлерівці, слідуючи своїй расовій політиці очищення східних теренів від євреїв, віддали наказ знищити тих євреїв, що ще залишилися живими. Але виконали наказ не німецькі військові, а місцеві поляки, які зігнали євреїв на центральну площу, а потім повели їх у сарай на околиці містечка, куди покидали тіла закатованих жертв. Там спалили їх разом - живих і мертвих.
Погром у Єдвабне не був єдиним випадком знищення євреїв руками поляків. Подібних випадків траплялося дуже багато по всій Польщі, в якій антисемітизм був традиційно вкоріненим ментальним явищем. Ізраїльські історики засвідчують часті випадки, коли вимучені євреї, яким пощастило пережити концтабори, поверталися до своїх домівок у Польщі і знаходили їх розграбованими польськими сусідами, які зустрічали їх з неприхованою ненавистю та криками: «чому ви досі живі?!».
До 2000 року вважалося, що масове вбивство у Єдвабному було здійснене німцями. Однак у 2001 р. американський історик Ян Томаш Ґросс опублікував книгу «Neighbors: The Destruction of the Jewish community in Jedwabne», в якій довів, що погром було вчинено місцевими поляками без німецької участі. Звісно ж, польські націоналістичні кола намагалися заглушити неприємну правду про історичні злочини власного народу, та ще й такі, як фактична участь поляків у Голокості - геноциді євреїв. Яна Ґросса звинувачували і в упередженості, і ставили під сумнів кількість вбитих євреїв, і наголошували на тому, що саме німці ініціювали погром. Популярними відмовками також стали звинувачення нещасних єврейських жертв у співпраці з НКВД та нібито участі у виселені поляків до Сибіру.
Однак тверезомислячі представники польської інтелігенції, які чудово усвідомлювали історичну вину співвітчизників, покаялися у історичному злочині свого народу. У липні 2001 року Президент Александр Кваснєвський та польська католицька церква офіційно попросили вибачення у єврейського народу за вчинений злочин. Однак, далеко не всі поляки вважають своїх предків винними геноциді євреїв, зокрема у Єдвабному, а навпаки - переконані у святості та непогрішності поляків. Для таких лише українці чи німці винні у злочинах, а навіть, якщо десь поляки й убивали євреїв, то винними у цьому були самі євреї.
«Польща подібна до Ісуса»
Для таких польських шовіністів Друга Річ Посполита у 1920-30-ті роки порівнювалася не з ким іншим, як з Ісусом Христом. Адже за їх твердженням, Польща була розіп’ятою між трьома імперіями, подібно до Христа, розіп’ятого на хресті. В 1930-ті роки польські шовіністи з трибуни парламенту риторично запитували: чому Польща, яка стільки страждала, не має колоній в Азії та Африці, як і належить європейській імперії? Саме через таку державну політику Польщі Гітлер отримав привід для вторгнення задля захисту німецького населення у Польщі. Показово, що Польща тоді виявилася жертвою німецької та радянської агресії, хоча за внутрішнім змістом мало відрізнялася від своїх тоталітарних сусідів. В 1930-ті роки Польща була авторитарною шовіністичною диктатурою, яка пригноблювала українців, німців, євреїв, порушувала права людини, морила людей у концтаборах та здійснювала жорстокі пацифікації мирного населення. А польські військові формування під час Другої світової війни за жорстокістю не поступалися катам з НКВД та СС.
Так чи інакше, очевидним є факт добровільної участі і навіть ініціативи поляків у геноциді єврейського населення в часи Другої світової війни. Адже, як свідчать історичні факти, нацисти коїли свої злочини не одні, а у цьому їм вагому допомогу надавали польські колабораціоністи. Поляків було непропорційно багато і у німецьких поліцайських частинах, і в охоронні німецьких тюрем та концтаборів, і серед зондер-команд, які полювали на євреїв, і серед есесівців. Як свідчать сучасники, більшість вояків дивізії СС «Вікінг» розмовляли польською. Всі ці обставини можуть навіть поставити на часі справедливі вимоги Ізраїлю щодо грошових компенсацій Польською державою кривд, знущань та геноциду заподіяного мирному єврейському населенню від рук поляків. Адже не може демократична європейська держава, член Євросоюзу надалі замовчувати власні національні злочини, не покаявшись і не заплативши за них.
То ж якщо польські шовіністи і надалі намагатимуться шукати винних у вигаданих через 70 років після війни «геноцидах» і роздмухувати антиукраїнську істерію щодо подій на Волині у 1943 році, поляки невдовзі можуть самі можуть опинитися у ролі підсудних і розділити разом з нацистами історичну відповідальність за Голокост євреїв.

Валерій Майданюк, політолог

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.152 секунд
0
репостів
0
репостів