Пам'ятка щодо профілактики отруєнь грибами

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
03 жовт. 2017 20:48 #114748 від

Шепетівщина належить до районів, де вживання грибів є традиційним. Це своєрідний харчовий продукт, який має особливий хімічний склад. У грибах знаходиться велика кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР). Вони містять багато мінеральних речовин (фосфор).

Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них клітковини, хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, але й перешкоджає доступ до травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. І ні в якому разі гриби не можна споживати дітям.

Основні причини отруєнь:
— вживання отруйних грибів;
— неправильне приготування умовно-їстивних грибів;
— вживання старих або зіпсованих їстивних грибів;
— вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Запам'ятайте:
— не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності;
— не куштуйте сирі гриби на смак;
— гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів к підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх методів» визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки.

Первинні ознаки отруєння:
Нудота, блювота, біль у животі, пронос – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога:
Якщо після вживання грибів почуваєтесь погано, негайно викликайте «Швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Недоїдених грибів не викидайте, їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Заборонено:
— вживати будь-які ліки та їжу, молоко, а надто ж алкогольні напої – може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
— займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Шановні грибники, будьте обережні при збиранні та вживанні грибів. Не ризикуйте своїм здоров'ям та здоров'ям своїх близьких. Ще раз наголошую, не частуйте грибами малолітніх дітей.

Провідний фахівець відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Шепетівського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Н.К.Линник

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
04 жовт. 2017 10:27 #114750 від pan_volodymyr
Ну, щодо того, щоб три рази варити по пів-години - це вже занадто. Це перестраховка для тих, хто гриби перший раз бачить.
Це стосується умовно їстівних грибів.
Навіть мухомори можна їсти, якщо відварити як сказано, три рази по пів-години.
Благородні гриби досить 20 хвилин відварити.
І перша заповідь грибника - "не упевнений - не бери". Це святе.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.118 секунд
0
репостів
0
репостів