З підвищенням тарифів, покращуємо якість надання послуг

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
23 черв. 2017 20:04 #113331 від

Нині, в умовах складної економічної ситуації в Україні, питання приведення тарифів для населення на послуги централізованого водопостачання та водовідведення до рівня економічно обґрунтованого досить гостро постало перед водоканалами України.
У відповідності до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», та до вимог постанови Кабінету Міністрів України № 869 від першого червня 2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства провело розрахунок і надало його для встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.
22 червня 2017 року Виконавчий комітет Шепетівської міської ради, розглянувши надані документи встановив комунальному підприємству наступні тарифи: на централізоване водопостачання — 13,36 грн. за 1 м.куб, на централізоване водовідведення — 12,31 грн. за 1 м.куб; на централізоване водовідведення для споживачів, які є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водовідведення — 11,99 грн. за 1 м.куб. (з ПДВ).
За роз'ясненнями з цього приводу ми звернулися до директора Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного господарства Віталія Бикова.
— Віталій Петрович, розкажіть, будь-ласка, з яких причин відбулося підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення у місті Шепетівці?
— Перш за все хочу наголосити на тому, що розрахунок тарифів на послуги водопостачання та водовідведення востаннє проводився, ще у 2014 році. Відповідно ціна більшості складових тарифу за цей період суттєво зросла.
Значно зросла ціна на електроенергію, якщо для населення 1 квт./ год. коштує 0,9 грн. то для підприємства ціна за 1 квт./год була 0,85 стала 1,53 грн./квт. год (на 80,59 %)., другого класу зросла з 1,08 до 1,9670 грн./квт. год (на 82,13 %).
Після прийняття Державного бюджету у 2017 році значно зріс рівень мінімальної заробітної плати. В минулому тарифі вона врахована в розмірі 1218 гривень. Окрім того підприємство має сплачувати заробітну плату за просту не кваліфіковану роботу не менше 3200 гривень на місяць.
Комерційні структури збільшили цін на паливно – мастильні матеріали, необхідні для роботи техніки, яка здійснює ліквідацію аварійних ситуацій та обслуговування водопровідно-каналізаційних мереж. Бензин зріс у ціні з 11,76 до 18,7 гривень за літр (на 59,1%), дизельне паливо з 11,80 до 17,46 гривень за літр (на 47,97%), газ метан з 7,45 до 12,80 гривень за м3 — (на71,81%).
Верховна рада внесла зміни до Податкового кодексу України, і це спричинило зростання плати за користування надрами з 454,4 до 632,3 тисяч гривень на рік (на 35,15 %), за спеціальне використання води ( з 45,02 до 59,58 тисяч гривень на рік (32,3%), екологічний збір зріс на 72,1%.
— З цифрами зрозуміло, а як щодо якості надання послуг?
— Розуміючи, що підвищення тарифу має за собою вести покращення надання послуг ми перед тим, як затвердити новий тариф внесли пропозицію про встановлення цілодобового графіку подачі води з 1 вересня 2017 року. Оскільки у місті в деяких мікрорайонах ніколи не було цілодобового водопостачання ми за період з липня по вересень проведемо підготовчі роботи і з вересня розпочнемо цілодобову подачу води у всі мікрорайони нашого міста.
— Ми порівнювали ціну на воду у сусідніх містах, чому вона у кожного різна?
— Формування тарифу на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для кожного водоканалу залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг. Різний рівень тарифів на водоканалах України залежить від багатьох чинників, а саме: нерівновіддаленість від джерел водопостачання, обсягів виробництва, розгалуженість комунікацій, різний стан (зношеність, модернізація) основних фондів та інших показників, що впливають на фактичний розмір витрат водоканалів та розмір тарифів на ці послуги.
Наприклад, всі у нашому місті обговорюють той факт, що у Києві або у Хмельницькому тарифи набагато менші ніж у нас, але ніхто не враховує, що на 1 кілометр труби в цих містах, кількість споживачів нараховує від 1000 до 5000 абонентів, а у нашому місті ледве дотягує до 100, а у приватному секторі й взагалі до 30 абонентів. Ось і рахуйте, при майже тих самих витратах на подачу води в цих містах, доходи водоканалів на 1 кілометрі труби перевищують наші в 50 разів! Виходить як у вислові - гуртом дешевше.
На тариф впливає і кількість промислових підприємств, які є споживачами послуг з водопостачання та водовідведення. Якби у нашому місті була розвинута промисловість, впевнений, що тарифи на воду для населення були б набагато менші. А у нас у структурі тарифу більше 85 відсотків займає населення.
Для порівняння хочу надати вам таблицю, яка показує ціни на воду і водовідведення у містах Хмельницької області.

— Чи не вдарять ці тарифи по кишенях мало захищених верст населення?
— Підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення буде компенсоване через пільги та субсидії. У нашій державі передбачені механізми захисту соціально вразливих і незахищених верств населення. Перш за все це субсидії, які безперешкодно може оформити кожна родина, витрати якої на житлово-комунальні послуги перевищують встановлений законодавством рівень. Таким чином, підвищення вартості послуги водопостачання та водовідведення ніяк не відіб'ється на пенсіонерах і малозабезпечених громадянах.
Фінансування витрат, пов'язаних з наданням населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, здійснюватиметься за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.
— І наостанок, що порадите своїм споживачам? Чи є у них реальна можливість економити на послугах водопостачання та водовідведення?
— Підняття тарифу це не забаганка підприємства, а вимушена міра пов'язана зі зростанням цін на складові тарифу. Наше підприємство і так трималося до останнього і лише з другого півріччя 2017 року, змушене перейти на новий тариф.
Якби цього не відбулося, то ми не змогли б платити за електроенергію, що призвело б до її відключення, а також не було б чим платити таку заробітну плату. І в першому, і в другому випадку це призвело б до зупинки водопостачання. Інших варіантів у нас з вами не має.
На завершення хочу звернутися до споживачів Шепетівського комунального підприємства водопровідно-каналізаційного з розумінням віднестися до збільшення тарифів, а також поспішити повністю розрахуватися з боргами за послуги водопостачання та водовідведення за діючими тарифами. Зробити це варто до 15 липня, бо з 16 липня нарахування будуть проводитись за новими цінами. А щоб не переплачувати, я б радив тим, хто ще не встановив лічильник обліку споживання води, обов'язково це зробити. Тоді людина знатиме, що платить тільки за те, що фактично спожила.
— Дякуємо за розмову.







Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
18 лип. 2017 23:19 #113797 від Старик Хотабыч
Сьогодні у воді відчув запах і привкус як на мене якогось пластику. При чому в себе з крану і з станції доочистки також. Це якість надання послуг вже покращили, чи буде ще краще? І взагалі, що то смердить??

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.111 секунд
0
репостів
0
репостів