Антарктида зеленіє: фото зі супутника

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
13 бер. 2017 22:55 #111699 від Dj Os

5 березня 2017 року фотоапаратура, встановлена ​​на супутнику NASA Landsat 8, зробила знімки антарктичної Гранітної гавані неподалік від моря Росса. Деякі ділянки льоду мають незвичне забарвлення. Австралійський гляциолог Ян Лізер (Jan Lieser) пояснює зелений колір наявністю у поверхні води фітопланктону.

У водах Антарктиди ці мікроводорості зазвичай цвітуть навесні і влітку - в той час, коли лід тоншає, і в воду надходить більше сонячного світла. Зараз в Південній півкулі - осінь, однак при відповідних умовах фітопланктон може розвиватися тут і в цю пору року.

Вперше пізнє цвітіння фахівці спостерігали в 2012 році уздовж берега Принцеси Астрід в Східній Антарктиді. А восени 2015 і 2017 року фітопланктон з'явився в затоці Терра-Нова на південь від Гранітної гавані. По всій видимості, зміна циклу зростання мікроводоростей є одним з наслідків глобального потепління. У антарктичний літній сезон 2017 року біля берегової лінії було мало льоду, і це дозволило фітопланктону продовжувати цвітіння і з настанням осені.

Мікроводорості є важливою ланкою в еколянцюзі Південного океану: це багате джерело їжі для зоопланктону, риби та інших представників фауни. Однак якщо фітопланктон, відцвілий восени, з настанням весни не набере сил для нової появи, це відіб'ється на морських мешканцях. Щоб зрозуміти цикли цвітіння в нових кліматичних умовах, вчені відправлять в цю акваторію експедицію в квітні 2017 року.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.088 секунд
0
репостів
0
репостів