Дискусійна платформа "Конструювання героя: Дегероїзація"

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
18 черв. 2018 19:45 #118161 від

Музей Миколи Островського в Шепетівці це один з найкращих прикладів декомунізації в Україні. І, що характерно, відбувається вона не згідно державним директивам, а всупереч. Це меморіальний музей, котрий оповідає життєвий та творчий шлях Миколи Островського, базуючись на його автобіографічному творі “Як гартувалась сталь”. Експозиція музею була побудована у 80-х роках за проектом Заслуженого художника Анатолія Гайдамаки, та немов випередила свій час і сьогодні набула більшої актуальності ніж на момент створення.

За усіма канонами пропагандистського музею в експозиції поступово і детально розкривається становлення революціонера та письменника Миколи Островського, що сьогодні це дає змогу побачити яким чином відбувалося конструювання образу героя. Експозиція лишає місце для інтерпретацій і наукові співробітниці музею дуже точно та фахово підкреслюють викривлення фактів та інформаційні маніпуляції до яких вдавалися радянські ідеологи вибудовуючи героїчний наратив.

Така виважена та науково підтверджена критика набагато ефективніше бореться з радянською пропагандою ніж прямі заборони, що продукуються навсібіч Міністерством Культури та Інститутом національної пам’яті. Музей повністю зберігає оригінальну експозицію та екстер’єр - унікальні твори монументально-декоративного мистецтва, котрі є справжньою принадою та окрасою міста.

Ініціатива ДЕ НЕ ДЕ спільно з музеєм пропонує більш детально дослідити способи та методи конструювання героїчного образу на прикладі життєпису Миколи Островського. Ми звертаємось до мистецтва кінематографії: “Як гартувалася сталь” екранізували неодноразово, і в кожному фільмі образ головного героя дещо видозмінювалися.
Перша екранізація датується 1942 роком, у розпал Другої світової Війни. Друга - 1956 - на самому початку “відлиги”. Третя - 1975 р - пік могутності СРСР, і остання - телесеріал китайського виробництва знятий в Україні у 1999 році.

В підвальному приміщенні музею учасники ДЕ НЕ ДЕ створять аудіовізуальну інсталяцію на основі цих фільмів. А у кінозалі музею відбудеться дискусія “Конструювання героя” та перегляд фільмів.
Долучення:

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  •  аватар Автор теми
  • Відвідувач
  • Відвідувач
19 черв. 2018 09:07 #118163 від
Чудова ідея. Серйозно. Червоні прапори викидати не треба, "барабан" перефарбовувати теж. Можна зробити деконструкцію та показати, як та пропаганда працювала. Може ще й сам безсмертний твір розберуть, де нещасний кілометр колії будували декілька місяців. Все дуже круто.
Але краще б просто вмикали підсвітку вечорами.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.082 секунд
0
репостів
0
репостів