Цінності визначаються культурою суспільства, організації, а також окремої людини. Або піраміда потреб.

Більше
04 лип. 2013 15:28 #86116 від Концепт
Особисті потреби виникають і розвиваються в процесі життєдіяльності людини. Вони є свідомим прагненням досягти об'єктивно необхідних умов життя, які забезпечують доб­робут і розвиток особистості. Всі потреби в процесі існування проходять чотири етапи: зародження, зростання, стабілізацію, зга­сання. Потреби складаються під впливом соціально-економічних та історичних умов. Вони завжди перебувають у постійному русі, причому особисті потреби постійно зростають.

Стосовно індивідуума потреби можна розділити на первинні та вторинні. Залежно від привабливості об'єкта для індивідуума розрізняють позитивні та негативні потреби. Щодо відображені ня справжніх або уявних бажань потреби можуть бути явні або латентні (приховані, потайні). Потреби також бувають усвідом лені та неусвідомлені.

Первинні потреби визначаються біологічною природою люди­ни і тому межі їх задоволення можна чітко окреслити. Вторинні потреби є похідними і пов'язані з соціальним, культурним і духов­ним розвитком особистості. Так, наприклад, на думку американсь­кого науковця А. Маслоу всі потреби розділяються на п'ять груп, які створюють так звану піраміду. Перша — це фізіологічні потреби — голод, спрага, секс. Ці потреби зв'язані із самою можли­вістю виживання людини, а тому їх вважають базисними. Друга —потреби в безпеці і впевненості в майбутньому. Такі потреби реалізуються через страхування, колективні договори, наявність житла, роботи, забезпечення на випадок хвороби. Третя — соціальні громадські потреби, що, як правило, задовольняються участю в клубах, асоціаціях, громадських об'єднаннях. Четверта — громадська шана та повага, які ототожнюються із почесними зван­нями й відзнаками, успіхами в просуванні по службі, блискучою кар'єрою. Найвища група умовної піраміди — потреби у вираженні особистості через мистецтво, індивідуальний розвиток, ідеали культуру, задуми, творчість. Тобто в піраміді А. Маслоу до первин­них потреб належать фізіологічні, захищеності і безпеки. Усе інше — вторинні потреби. В сучасних умовах є тенденція до виперед­ження розвитку вторинних потреб стосовно можливості їхнього задоволення. Наприклад, суспільні потреби (загальна споживча сила суспільства) визначають потенційні потреби людей, які не обмежуються досягнутими економічними і соціальними умовами. Водночас мають місце так звані необхідні потреби, що визнача­ються досягнутими соціальними умовами і можливостями суспіль­ства. Їхня нижча межа — фізичний мінімум існування.

Відомий бельгійський вчений Ж.Ж.Ламбен вважає, що цінності людини — це інтелектуальне втілення глибинних потреб як індивідуальних, так і суспільних та інституціональних . В останні роки дослідники розробили своєрідну шкалу людських цінностей, які піддатні кількісному вимірюванню. До них належать:

повага до себе;

безпека;

добрі стосунки з оточенням;

радість від досягнутого;

задоволення собою;

повага з боку інших;

почуття належності до якоїсь спільноти (родини, фірми, суспільства, нації тощо);

задоволення життям (радість, приємна схвильо­ваність від нього).

Тобто, за слушним узагальненням професора А.Ф. Павленка, цінності визначаються культурою суспільства, організації, а також окремої людини. Вони завжди існують у вигляді відповід­них систем.

А ще цінності визначаються культурою міста і впливають на те, як живуть люди в цьому місті.
shepetivka.com.ua/forums/kultura/80766-m...i-zavzhdy.html#86111

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
04 лип. 2013 16:37 #86119 від Dj Os
А що культурні люди можуть зробити, якщо при владі бидло?
Ці користувачі подякували: mov

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
16 лип. 2013 21:49 - 17 лип. 2013 10:44 #86241 від Концепт
Вони ж не з марса прилетіли вони все життя прожили поряд з нами. Хтось за них голосував інші мовчки спостерігали, як вони в кращому випадку по головах, а про гірші навіть згадувати моторошно, проривались до корита. На людей вони полювали, як на звіра. Хтось їм допомагав, а деякі раби й досі допомагають, частина з них після того вибачалась, пояснюючи чому вони робили ці гадості. Одних перетянули в ту банду інших змусили погрозами. Натякаючи мол в тебе дитина, а її можуть налякати і вона буде заікатись до кінця житя. Таких людей я ще можу зрозуміти, але покидьків, які це робили заради грошей і карьєри...
А ще когось жаба давила, бо вкалуючи і ризикуючи грошима і здоровям, а не просиджуючи штани в кріслах напівмертвих підприємств, підприємець купив старенький жигуль. Першим на вулиці купивши старого жигуля (для роботи) я тоді ще не розумів, якою страшною може бути та жаба. І таким дурним прикладом підбивав кріпаків, яким роками не платили грошей залишати своїх феодалів і шукати роботу де платять гроші, після того багато людей знайшли гарну роботу, але не пробачили чужий успіх і ті злидні в які їх загнав не я, а "геніальні керівники" .
Були й інші причини і якщо ця банда хоче то й про них розповім, але вони в темну використовували дураків, яких я не хочу втягувати в це все. Але якщо будуть наполягати то нікуди не дінешся...
Льоліки, вареники з бабенками разом не лякайте мене кримінальними справами. Для системи, яка десятки років сажала людей за спекуляцію кожен підприємець потенційний зек. Чудово розумію, легше кудись запхати одного розкуркуленого, але недобитого підприємця, ніж відкривати десяток кримінальних справ на "геніальних керівників", які все розікрали. Я знаю з ким і з чим маю справу, а вони мабуть ще не зрозуміли. Будем помаленьку розяснювати.
shepetivka.com.ua/forums/zahalni-temy/80...chee-shepetovki.html
Останнє редагування: 17 лип. 2013 10:44 ким Концепт.
Ці користувачі подякували: Dj Os

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.121 секунд
0
репостів
0
репостів