«Останній москаль» і культурна війна з імперією

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
21 квіт. 2015 22:41 #97483 від Dj Os

14 квітня 2015 року на телеканалі «1+1» відбулася прем’єра комедійного серіалу «Останній москаль», присвяченого пригодам московського мажора в глухому закарпатському селі. Робота Семена Горова стала найпопулярнішим телепродуктом останніх років на українському телебаченні.

Телеканал «1+1» називає «Останнього москаля» «патріотичним серіалом», але щодо того існують і протилежні думки. В рамках дискусії подаємо рецензію викладача, директора-засновника Українського кіноклубу Колумбійського університету у Нью-Йорку, члена НСКУ Юрія Шевчука.

Продовжується війна з імперією на культурному фронті. На відміну від гарячої війни на Донбасі, тут дуже непросто роздивитися хто свій, а хто ворог. Культурна війна проти України – це фактично гра в одні ворота. Українців атакують, а вони зв'язані по руках і ногах і не можуть навіть оборонятися.

Як це виглядає в реальному житті добре ілюструє останній «культурний» продукт Москви серіал «Останній москаль». Фільм продається під бірочкою «файна патріотична комедія». Хай нікого не пантеличить те, що його виготовили на українській теле-продукційній студії «1+1». Серіал пропонує нам погляд на українців, типово притаманний носіям російського расистського менталітету. Вони й працюють на українських телеканалах, абсолютно відкрито, напевно, за добру платню.

Серіал – примітивний симулякр, зроблений примітивами і для примітивів. Підозрюю, що в Україні останніх достатньо, щоб зробити йому добрий рейтинг. В серіалі вкотре пережовуються давно остогидлі московські теми.

Перша, українці – це селюки, вуйки, рагулі, тому жодна людина із здоровим глуздом не може хотіти бути українцем.

Друге, українці дебільні і в своєму дебілізмі цілком безневинні та для багатьох навіть трохи симпатичні. Це те саме визначення «п'ющеґо, поющеґо і танцующеґо племені», яке мало на що інше здатне, в тому числі й на самоуправління – власну державність. Воно, теє плем'я, п'є, танцює і співає, очікуючи хазяїна зі сходу з його інтелігентністю, розумом, модерністю, хазяїна, який би керував ними.

Третє, українці говорять мовою, якою в реальному житті говорять лише російськомовні, що мають зображати у фільмі хахлів. Самому українцеві таку мову слухати гидко, принизливо й образливо. Нормальна людина, тим більше молодь, такою мовою розмовляти не захоче – і правильно зробить, бо такою мовою говорять блазні, дебіли і неповноцінні створіння.

Четверте, комедійність і гумор тут теж типово імперський. Все українське смішне за визначенням: мова, одяг, поведінка, – все, бо сама ідея українця для російського расиста – це сміхота. Україну й українців як таких серйозно не можна сприймати, – це від початку і до кінця смішно.

Цей «український» культурний продукт пропонує ідентичність українця, з якою ототожнюватися досить проблематично. Але автори ідеї Олена Васільєва із сценаристом Миколою Куциком, режисер Семен Горов не лишають українського глядача без вибору. Альтернативою цій проблематичній тотожності вони дають симпатичного «москаля».

Позірно з нього начебто кепкують, висміюють, але це для наївних. Насправді ж автори серіалу умирають від бажання змусити глядача заздрити цьому симпатичному Валєрі Пєтрукові, наслідувати його у всьому.

А як же не наслідувати?!! Він модний, багатий, розумний, говорить доброю, а не дебільною мовою, яка, до речі (невипадково) російська. Останній москаль за логікою цього серіалу має щохвилини продукувати денаціоналізованого хахла, який щодуху відхрещуватиметься від так зображеної рідної культури, кидаючись в обійми так зображеній культурі імперії. Все це цілком очевидно, бо фільм – пік примітиву.

Українське суспільство забуває те, що воно у величезній більшості своїй капітулювало у культурній війні з Російською імперією. Я не чую масових протестів інтелігенції проти цієї тупої пропаганди, яка калічить тисячі малих душ. Говорити вже про те, щоб українці дістали змогу нарешті подивитися серіал, який би їх стверджував, сповнював відчуттям самоповаги, а не кастрував і принижував – це вже з галузі невірогідного. У гарячій війні на сході і в Криму з українцями воюють російські солдати й офіцери. У війні культурній з Україною воюють самі ж її громадяни.

Цікаво було б побачити опитування глядачів про те, хто в «Останньому москалеві» симпатичний, а хто огидний. Кремль має всі підстави якось подякувати своїм «бійцям невидимого фронту» – творчому колективові цього «файного патріотичного серіалу». Їхні гідні імена можна побачити тут. Дмітрієві Кісєльову є серйозно чому повчитися у його побратима Олександра Ткаченка.

Юрій Шевчук

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • GoBLin
  • GoBLin аватар
  • Платиновий учасник
  • Платиновий учасник
  • Все возможно :)
Більше
22 квіт. 2015 01:18 - 22 квіт. 2015 01:21 #97488 від GoBLin
Сериал бомба, 1+1 молодцы, даже выкладывают его на ютуб!
1-я серия) а далее по названию ищем :)



ЗЫ:

Перша, українці – це селюки, вуйки, рагулі, тому жодна людина із здоровим глуздом не може хотіти бути українцем.


Че этот лунь пишет, пусть вначале съездит в Карпаты и в гуцулских селениях поживет, может узнает, что вуйками они себя и называют :lol:
Останнє редагування: 22 квіт. 2015 01:21 ким GoBLin.
Ці користувачі подякували: НЕкремлебот

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • Dj Os
  • Dj Os аватар Автор теми
  • Адміністратор
  • Адміністратор
  • Редактор
Більше
22 квіт. 2015 02:20 #97493 від Dj Os
Дімон, дімон...ну стаття ж взагалі не про те.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
22 квіт. 2015 07:29 #97494 від 259051213422@odnoklassniki.com
Російський расизм? А шовінізм де пропав? Та й судячи з доповідей купи (пів Шепетівки там уже) наших агентів у Росії (вони там під прикриттям працюють - на стройках, у лікарнях, IT-компаніях, ну, коротше - скрізь) - ніякого переслідування за расовою ознакою вони там не відчувають. Де його вгледів Шевчук - загадка. Чеченів - ну тих да, ганяють до цих пір, хоча вони і вважаються росіянами.
Ну а серіал, хоч я його і не бачив, дебільним мусить бути "по-опрєдєлєнію" - це ж продукція "1+1" :silly: Тільки коли вони знімають сюжети про мільйони російських солдат на Донбасі (пика кореспондента на передовій - голос за кадром, у супроводі відоряду ПОРОЖНІХ донецьких пейзажів, або НАШИХ бліндажів - знову пика кореспондента - "дякую, Наталю", в кінці :lol: ) - то вони молодці. А от "москаля" зняли (хоча і те, і інше продукт однієї категорії) - все, вже вони "примітиви".

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • LuK
  • LuK аватар
  • Адміністратор
  • Адміністратор
Більше
22 квіт. 2015 08:22 #97495 від LuK
взагалі не дивлюсь подібну дурню.
тратити час на перегляд різних серіалів вважаю "непозволительной роскошью" :huh:

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
22 квіт. 2015 10:35 #97497 від НЕкремлебот
Не знаю, я подивився пару серій, мені сподобалось. Ніякого расизму, ніякого шовінізму не побачив, посміятися є над чим. Звичайно, все трохи лубочно - якщо село, то мало не шевченківскі хати під соломою, якщо росіянин - то мажор з рубльовки. На відміну від купи російських продуктів, насичених ненавистю до України, відношення людей подані з гумором...
Звичайно не шедевр, але досить достойна річ.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  • olhavs
  • olhavs аватар
  • Елітний учасник
  • Елітний учасник
Більше
22 квіт. 2015 13:30 #97503 від olhavs
Подивилась лише 1 і 2 серії. Не побачила у фільмі ніякого шовінізму і комплексу меншовартості - тільки повну відсутність фантазії у сценаристів і режисерів.Все настільки передбачувано, що деякі цитати і дії акторів можна вгадати на кілька секунд наперед. Подану вище рецензію вважаю дещо перебільшеною, але певна доля правди в ній є. Зокрема, про примітивізм і давно остогидлі московські теми.
Найкращу рецензію до цього фільму, напевне, почула у суботньому випуску УТЕОДИН з Майклом Щуром.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
27 квіт. 2015 20:49 - 27 квіт. 2015 20:50 #97687 від Sposterigach
З одного боку - щоденне виховання патріотичності українських громадян в новинах 1+1.
З іншого боку - квазі-фільми про С. Бандеру і "Останній москаль" із фантазіями сценаристів, які в житті, окрім київського асфальту, більше мабуть нічого й не нюхали.
От і робіть висновки, чого саме Бєня патріот - України чи свого феодального наділу з центром в Дніпропетровську.
Останнє редагування: 27 квіт. 2015 20:50 ким Sposterigach.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Більше
28 квіт. 2015 10:52 - 28 квіт. 2015 10:54 #97689 від НЕкремлебот
Будь-який художній фільм чи серіал це чиясь фантазія. Одне діло коли вона стосується історії (про того ж Бандеру), тут дійсно треба і матеріал повивчати і з людьми поговорити. Зовсім друге коли це легка комедія (а ОМ так і позиціюється, ніяких серйозних виисот він перед собою не ставить), не думаю що це варто ставити на одні ваги.

ЗІ: З усіх новинних і т.д. каналах зараз дивлюсь тільки 112. Різні люди, різні точки зору, досить неупереджене ставлення. ИМХО, звичайно ж.
Останнє редагування: 28 квіт. 2015 10:54 ким НЕкремлебот.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

  •  аватар
  • Відвідувач
  • Відвідувач
28 квіт. 2015 16:17 #97697 від
Мені більше подобається приколи на ТЕТ. Особливо про київського хапугу і його синочка мажора.

Будь-ласка, Увійти або Зареєструйтесь, щоб приєднатись до розмови.

Час відкриття сторінки: 0.152 секунд
0
репостів
0
репостів