Розмір шрифту: +
2 minutes reading time (456 words)

СТАТИ ЛЮДИНОЮ НЕЛЕГКО

Людина- таке знайоме слово. Як часто ми чуємо: «Ось народилася ще одна людина», «Він чи вона буде великою людиною», «Оце людина!» І не замислюємося, що ж насправді криється за цими виразами.

Я вважаю, що кожна людина сама формує себе як особистість. І тільки їй самій необхідно обирати свій життєвий шлях. Тільки треба пам'ятати, що на відміну від написаного на папері, вчинки людини не можна просто викреслити або виправити.

Але все-таки, як би не було важко, треба завжди залишатися людиною і пам'ятати про те, що поруч з тобою знаходяться люди. Людина не може жити одна. Кожен день ми зустрічаємося на роботі, на вулиці, дивимося один одному в очі, довіряємо свої таємниці, сперечаємося, радіємо, буває засмучуємося. Таке наше життя. І кожному хочеться, щоб прислухалися до його думки, щоб з ним рахувалися, поважали. Однакових людей немає, всі ми різні і на оточуючих нас людей дивимося по-різному. Є люди, які свої інтереси, бажання ставлять вище інших, їм нічого не варто принизити людину, посміятися над нею і при цьому вважати себе особистістю. Але яка ж ти особистість, якщо не поважає іншу людину, робиш тільки те, що хочеться тобі?

Бути людиною - це означає віддавати частинку свого серця, душі іншим людям. Милосердя і доброта - ось що зігріває наше життя. А добро, як відомо, починається з малого - з бажання допомогти, сказати добре слово, підтримати, посміхнутися. Головне - не пройти мимо, не бути байдужим. Злий, байдужий ніколи не стане справжньою людиною. Він не може бути гуманним. А гуманність - це і щирість, і чесність, і порядність, і вихованість. Людина, що має такі риси особистості, об'єднує в собі духовне багатство і високу моральність. У моєму розумінні, бути людиною - це значить мати в собі високі моральні якості.

Розглядаючи історичний шлях людства, розумієш, що в основі кожного суспільства завжди лежала певна мораль, якою керувалися люди. Десять заповідей Христа - це теж мораль, мораль гуманна. Але в світі було стільки антигуманного, що стає страшно. Я переконаний в тому, що у кожної людини є своя мораль, і від неї залежить, якою буде людина.

  У нашому непростому світі важко бути справжньою людиною. Але без таких людей неможливо жити. Справжня - це чесна, справедлива, шляхетна і безкорислива людина, для якої поняття «совість» стоїть на першому місці. Кого завгодно може обдурити людина, крім своєї совісті. Як грізний страж, вона стоїть на порозі скоєних нами вчинків і схвалює їх чи сварить. Значить, бути людиною - це жити в злагоді з сумлінням? Але ж цього стража нам потрібно спочатку виростити і виховати, адже совість не дається нам від народження.

Так, стати людиною з великої букви нелегко, але до цього треба прагнути. Людське життя - це вічна боротьба, і щастя, коли ця боротьба йде не за шматок хліба, не за право жити і виживати, а за своє право бути справжньою людиною.
Секреты времени
Візьміть участь у дослідженні ставлення споживачів...
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
П'ятниця, 19 квітня 2024

0
репостів
0
репостів