Розмір шрифту: +
1 minute reading time (203 words)

Рада дозволила українцям ловити чиновників на хабарах

Верховна Рада прийняла закон, яким в Кримінальне процесуальне законодавство вводиться інститут громадського звинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.
Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами» (№1165) на засіданні парламенту в п'ятницю підтримав у другому читанні і в цілому 231 народний депутат.
Закон вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу, Кримінального кодексу, Кодексу про адміністративні правопорушення.
Автор законопроекту Андрій Кожем'якін пояснив, що громадським обвинувачем може бути фізична або юридична особа − будь-який громадянин України, який безпосередньо є потерпілим від кримінального правопорушення або якому стало відомо про вчинення службового злочину з ознаками корупційних діянь.
«Громадський обвинувач користується такими ж правами, як і слідчий і прокурор, і стає повноправним учасником розслідувань кримінального провадження», − зазначив А.Кожем'якін.
Цим законом Рада також дозволила громадянам фіксувати одержання хабара на аудіо- та відео пристрої.
Законом з кримінального законодавства виключили статті, які забороняли придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.
«Якщо зараз хтось у залі сидить із годинником Apple, або з окулярами Google, то це теж речі, які підпадають під дію статті», − пояснив депутат Кожем'якін.
Тепер громадяни матимуть можливість зафіксувати факти вимагання або отримання хабара і зможуть на основі цих матеріалів вимагати порушення кримінальних справ.
10 тисяч гривень на утеплення житла
Ревізор попрощався з Хмельниччиною та не потрібно ...
 

Коментарі

Немає створених коментарів. Будь першим хто залишить коментар.
Вже зарегистрированны? Увійти на сайт
Четвер, 28 березня 2024

0
репостів
0
репостів