До 31 травня всі шепетівчани можуть подати свій проект, направлений на покращення життя міста, за рахунок міського бюджету вартістю до 160 тис. грн. Запрошую вас подавати свої ідеї, а також підтримати проект "Туристична Шепетівка відкрита для гостей", який направлений на розвиток туристичного потенціалу міста, створення туристичної інфраструктури. Вже восени всі жителі міста через голосування вирішуватимуть, чи буде проект реалізовуватись чи ні. В рамках проекту планується проведення форуму з розвитку туристичної привабливості міста Шепетівка, а також розробка та встановлення туристичних карт міста, інформаційних стендів культурних та історичних пам’яток з метою підвищення знань мешканців міста про історію, культуру міста, а також створенню та розвитку туристичної інфраструктури, покращення соціально-економічного стану в місті.

Як подати свою ідею для реалізації в рамках програми "Громадський бюджет" можна прочитати тут. Все працює таким чином: весною бажаючі подають ідеї-проекти в міськраду, подані ідеї розглядає комісія на відповідність вимогам, восени відбуватиметься відкрите голосування (через інтернет, або письмово) за усі подані проекти громадянами, які мають реєстрацію місця проживання в місті Шепетівка. Тому всі ми з вами, жителі Шепетівки, вирішуватимемо, куди буде витрачено близько 800 тис. грн. міського бюджету.

Запрошую ознайомитись з ідеєю щодо розвитку туристичного потенціалу міста, яку ми розробили спільно з працівниками музею Миколи Островського.

Туризм є однією з провідних галузей світової економіки, де зайнята найбільша кількість працівників. Стратегією сталого розвитку України на період до 2020 також передбачено розвиток внутрішнього потенціалу та створення якісного туристичного продукту на основі раціонального використання туристичних ресурсів. Згідно з даними управління культури, туризму і курортів Хмельницької облдержадміністрації, у місті Шепетівка знаходиться 25 пам'яток історії, а за інформацією сайту «Енциклопедія пам'яток» у Шепетівці є також 14 пам'яток архітектури. В Шепетівському та сусідніх районах також є значна кількість туристичних та історичних пам’яток.

У 2016 році місто Шепетівка було включено до всеукраїнського туристичного пішохідного та вело-маршруту Україною «Вишиваний шлях» і вже 22-23 червня 2017 року знову зустрічатиме гостей-учасників проекту.

В рамках проекту пропонується провести форум з розвитку туристичної привабливості міста Шепетівка за участі істориків, краєзнавців, а також туристичних маркетологів, фахівців з регіонального розвитку, в рамках якого:

  1. визначити основні напрямки розвитку Шепетівки, як міста, привабливого і «дружнього» до туристів та гостей;
  2. розробити, переглянути, актуалізувати туристичні маршрути містом та околицями, сусідніми населеними пунктами;
  3. створити робочу групу для туристичного маркування міста.

В рамках туристичного маркування міста розробити, виготовити та встановити в місті

  1. туристичні карти-схеми міста з позначеними історичними та визначними місцями, будівлями, а також іншими об’єктами туристичної інфраструктури міста, а також
  2. туристично-інформаційний стенди в основних історичних районах міста з картою району та інформацією про визначні події чи місця.

На всіх стендах мають бути також QR-коди місць чи пам’яток, історичних подій (код-посилання на сторінку в інтернеті з розгорнутою інформацією).

Пропонується розміщення туристичних карт-схем та інформаційних стендів на конструкціях-«сіті-лайтах»: з однієї сторони буде наклеєний інформаційний стенд чи карта, а інша сторона конструкції буде використовуватись, як площина зовнішньої реклами, яка може здаватись в оренду.

Надання рекламної площі в оренду дає можливість постійно залучати кошти на підтримку конструкцій, а також інформаційних плакатів в нормальному стані, сприяти сталості реалізованому проекту.

Пропонується встановлення 10 туристично-інформаційних стендів:

     А) туристичних карт міста в районі: 1) залізничний вокзал (площа Г.Кірпи), 2) універмаг «Дружба», 3) автовокзал, при в’їзді в місто зі сторони 4) м.Хмельницький, 5) с.Судилків, 6) вул.Митрополита Шептицького (в’їзд від м.Славута)

     Б) туристично-інформаційний стенди в районі: 1) 6 школа, 2) 7 школа, 3) ЦУМ, базарна площа, 4) цукровий комбінат Перелік місць для встановлення інформаційних стендів буде визначено в рамках проведеного форуму з розвитку туристичного потенціалу міста, за погодженням з автором та виконавцями в форматі обговорення.

Для популяризації позначених місць з визначними місцями, а також туристичної привабливості Шепетівки, розробити інформаційну листівку з інформаційною довідкою про місто та картою-схемою.

Реалізація проекту сприятиме розвитку та привабливості Шепетівки, як міста гостинного для туристів. Збільшення кількості гостей міста сприятиме розвитку підприємництва, готельної інфраструктури, інвестиційної привабливості та збільшенню надходжень до міського бюджету.

Результатами проекту зможуть користуватись жителі міста усіх вікових категорій, власники об’єктів туристичної інфраструктури (музеї, кафе, ресторани, готелі, заклади відпочинку, перевізники), а також гості та відвідувачі міста.

Карта розроблена в рамках музейного проекту «Як гартувалася сталь: територія міфів та реалій»

Карта міста, розроблена в рамках музейного проекту "Як гартувалася сталь: територія міфів і реалій"

 Ознайомитись з даним проектом на сайті програми "Громадський бюджет" міста Шепетівка, проголосувати за нього, а також ознайомитись з іншими ідеями шепетівчан можна тут https://shepetivka.pb.org.ua/projects