Незважаючи на обіцянки влади боротись з корупцією, законодавство більше спрямоване на видимість протидії корупції, оскільки майже не містить реальних механізмів боротьби з цим явищем, за винятком хіба що Національного антикорупційного бюро.

Щоб там нам не розказував Порошенко, а першим «боротись» з корупцією почав ще Янукович. Так, ше у липні 2010 року в Міністерстві юстиції було запроваджено проведення експертизи проектів нормативно-правових актів на наявність корупціогенних норм. За перших півроку дії цього правового механізму у 213 проектах нормативно-правових актів виявлено корупціогенні фактори, з яких у 52 проектах – неналежне визначення функцій, прав та обов’язків органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У 2011 році було прийнято антикорупційний пакет двох законів: «Про засади запобігання і протидії корупції» і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення».

Запровадження спеціальних перевірок щодо осіб, які претендують на заняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування стало одним із позитивних моментів боротьби з корупцією.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» відомості про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, у триденний строк з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили, притягнення до цивільно-правової відповідальності, накладення дисциплінарного стягнення заносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, що формується та ведеться Міністерством юстиції України.

Відповідно до українського законодавства для працевлаштування на державну службу необхідно пройти спеціальну перевірку і отримати витяг (довідку) з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення. На документі навіть не ставлять печатку. 

Слід зазначити, що, незважаючи на високий рівень корупції в нашій державі, сфера застосування такого документу як інформаційна довідка з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, значно обмежена. Зазвичай, вона потрібна для участі в державних закупівлях, працевлаштуванні на роботу, різних конкурсах.

Мешканці Шепетівки можуть отримати інформаційну довідку з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, в Управління юстиції Хмельницької області за адресою: м. Хмельницький, вул. Грушевського, 87. 

Для отримання довідки необхідно подати пакет документів:

1) запит (додаток 3 до Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення);

2) копію паспорта та копію РНОКПП особи, щодо якої витребовується інформація з реєстру.

Інформаційна довідка надається протягом п'яти робочих днів на письмовий запит фізичної особи та надсилається поштою чи отримується запитувачем особисто або за довіреністю уповноваженою особою.