Антисептик (від грец. Άντί - проти і σμπτιχός - гнійний) – протигнійний засіб, призначений для попередження процесів розкладання на поверхні відкритих ран.
Антибіотики - речовини природного або напівсинтетичного походження (зазвичай виробляються різними грибами), які  діють на ріст і розмноження бактерій і при цьому відносно мало пошкоджують або зовсім не ушкоджують клітини макроорганізму. Антибіотики на відміну від антисептиків володіють антибактеріальною активністю не лише при зовнішньому застосуванні, але і в біологічних середовищах організму при їх системному (перорально, внутрішньом'язовому, внутрішньовенному  та ін.) застосуванні.
Простіше кажучи, їх відмінність у застосуванні в тому, що антисептик застосовується як засіб проти гниття зовні, а антибіотик, як засіб проти бактерій (в тому числі і корисних :)) як зовні (!), так і всередині організму.
Але оскільки гниття - це результат дії тих же бактерій, то антисептик, напевно, можна назвати антибіотиком тільки для зовнішнього застосування.